Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från när huliganerna går till attack i samband med Stockholmsderbyt förra året. Foto: Polisen

Unik film: Här går huliganerna till attack inne på Friends Arena

Uppdaterad
Publicerad

Filmerna visar när supportrar från AIK och Hammarby drabbar samman på läktaren efter Stockholmsderbyt förra året. Nu döms sex män för våldsamt upplopp efter de kaotiska scenerna – en av dem hade sedan tidigare tillträdesförbud.

Efter söndagens läktarskandal på Tele2 Arena har våldet inom svensk supporterkultur debatterats. Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt kallar det för “en väl förberedd aktion” från supportrar med ett ”betydande våldskapital” som måste identifieras och straffas.

I förra veckan föll domen efter våldsamheterna vid Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby i augusti 2022 – då fullt slagsmål bröt ut på läktaren på Friends Arena.

“Jag ropar rött läge två gånger på radion men det kommer ingen förstärkning”, säger en ordningsvakt som vittnar om de kaotiska scenerna i förhör.

Sex män mellan 20 och 30 år döms för våldsamt upplopp.

”Stångas och utdelar slag”

En av dem, en 20-årig man, beskrivs av tingsrätten som “mycket aktiv” i våldsamheterna. Enligt rätten ser man honom “målmedvetet springa i läktargången” och hur han sedan är “aggressiv, stångas och utdelar flertal slag och sparkar mot andra sidan”.

Tingsrätten fortsätter: “Efter att röken lagt sig efter bengaleldar står XX kvar på platsen, nu med ett skärp lindat runt ena handen”.

20-åringen döms även för grovt narkotikabrott, brott mot ordningslagen samt för att ha brutit mot sitt tillträdesförbud på idrottsarrangemang vid två tillfällen. Straffet blev fängelse i fyra år och åtta månader.

De andra fem männen fick villkorliga domar i kombination med samhällstjänst eller dagsböter. En åtalad friades.

Publikvärd: ”Min mun fylldes med blod”

Enligt kammaråklagare Marie Bastin är fler åtal att vänta efter tumultet i augusti förra året.

– Det finns betydligt fler misstänkta. Vi kommer att åtala ett par kluster till i liknande storleksordning, säger hon.

I förhör beskriver ordningsvakter och publikvärdar hur stolar och bengaler flög genom luften. En publikvärd träffades av en flygande stolsits och fick sy åtta stygn.

“Jag kände bara att det började fyllas med blod och jag fick torka bort från ögonen, min mun fylldes med blod”, säger publikvärden i förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.