Id-kontrollerna av samtliga passagerare mellan Danmark och Sverige startade redan innan midnatt på perrongen vid Kastrup tågstation, Köpenhamns flygplats. Foto: TT

Här genomförs de första id-kontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt trädde lagen i kraft som innebär att alla som ska korsa gränsen mellan Sverige och Danmark måste uppvisa id-handling med foto. Det var bara ett fåtal på plats på Kastrup i den kalla natten, och de första kontrollerna gick lugnt till.

Klockan 00:00 infördes id-kontrollerna för de som vill komma in i Sverige, men redan en halvtimme innan hade de som ville på tåg mot Sverige börjat kontrollerats. 00:06 avgick det första tåget från Kastrup som skulle vidare till Sverige.

Endast ett fåtal befann sig på Kastrup vid första id-kontrollen och ett 20-tal vakter kontrollerade snabbt de som skulle vidare mot Sverige. De resenärer som kontrolleras menar att det är helt okej, men gott kunde vara upplagt på ett smidigare och snabbare sätt.

Sverige inför gränskontroller

Alexander och Monica Klein från Malmö, som firat jul och nyår i Nordnorge, var bland de första som kontrollerades vid Kastrup tågstation utanför Köpenhamn i Danmark.

– Det var inga problem med det. Jag kände ju till det här så det var bara att plocka fram körkortet, säger Alexander Klein till TT.

150 vakter vid 30 stationer

Runt 150 vakter har anlitats för att stoppa de som inte har identitetshandlingar från att ta sig med tåg från Danmark till Sverige, och på den svenska sidan har 500 meter stängsel satts upp för att förstärka gränskontrollen.

Vid de fem nedgångar till perrongen där tåg mot Sverige går har över 30 kontrollstationer byggts upp, och de bemannas dygnet runt av personal från ett privat vaktbolag.

Stora förseningar förväntas

Förhoppningen är att de nya kontrollerna ska gå smidigt till, men en sak är alla ense om – det kommer att bli förseningar.

Enligt Skånetrafiken kommer kontrollerna att leda till förseningar på mellan 30 och 50 minuter. Det kommer att bli väntetider både på den danska sidan och vid Hyllie där polisen ansvarar för gränskontrollen.

SVT Nyheter sänder live från morgonrusningen

Den allra första natten går kontrollerna lugnt till. Då finns inga av de 8.600 pendlare som dagligen tar sig över sundet för att komma till jobbet på plats. Men när natt blir till morgon väntas lugnet ta slut och förseningarna ta vid.

SVT Nyheter sänder live hela morgonen från Kastrup, tyska Flensburg, Malmö och tåg och bussar däremellan. Följ sändningen från klockan 7 här.

Fakta/Id-kontroller

  • Från och med midnatt natten mot den 4 januari ska alla som ska korsa gränsen mellan Danmark och Sverige uppvisa id-handling med foto.
  • Den som saknar giltigt id får inte åka med.
  • Undantag görs för barn som reser tillsammans med föräldrar.
  • Ensamkommande flyktingbarn måste dock ha giltigt id.
  • Transportörerna kan få böta 50.000 kronor om de inte har gjort de kontroller som krävs och låter personer utan giltigt id åka med.
  • Id-kontrollerna kommer att gälla sex månader i taget under max tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet