Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Närkontakt eller pepparsprej – kriminalvårdarna jämför responsen mot en våldsam intagen spelad av en skådespelare. Foto: Fängelseexperimentet/SVT

Här praoar amerikanska kriminalvårdare på skandinaviska anstalter

Publicerad

Personal från det amerikanska fängelset SCI Chester i Pennsylvania har fått ta rygg på kriminalvårdare i Sverige, Norge och Danmark för att hitta inspiration till en ny enhet kallad “Little Scandinavia”. Men arbetsmetoderna, som är mer fokuserade på rehabilitering än på bestraffning, chockade den amerikanska personalen.

Utbytet mellan ländernas kriminalvårdare startade 2018 och är en del av ett internationellt forskningssamarbete. Syftet är att förstå vad en mer human och rehabiliterande kriminalvård kan medföra för konsekvenser.

– Den huvudsakliga frågan är om grundläggande principer och värderingar i skandinavisk kriminalvård går att applicera i en amerikansk kontext, säger forskaren Synøve Andersen vid Oslos univeristet.

“Inte fokus på hämnd”

Under sin vistelse besöker de amerikanska kriminalvårdarna bland annat det norska högsäkerhetsfängelset Halden. Här har de intagna tillgång till egna kök, äter måltider tillsammans med personalen och arbetar i en träslöjdsverkstad.

– I Norge är det accepterat i samhället att vi ska arbeta med rehabilitering. Det är inte fokus på hämnd för att du begått en kriminell handling, säger fängelsedirektören Are Høidal.

Fängelsedirektören: “Dags för reform”

SCI Chesters dåvarande fängelsedirektör Marirosa Lamas har jobbat inom den amerikanska kriminalvården sedan 1990-talet och är övertygad om att hårdare straff inte fungerar. Hon vill reformera mot ett mer humant och rehabiliteringsfokuserat system, och projektet Little Scandinavia är en del av det.

Amerikanska kriminalvårdaren kritisk

Men kriminalvårdaren Tyler Karasinski är skeptisk till att samma möjligheter skulle kunna ges till fångarna i USA. Skillnaderna mellan länderna är helt enkelt för stora, menar han, och radar upp flera faktorer som skiljer sig:

– Proportionen i antal mellan intagna och kriminalvårdare, ekonomi, befolkning, kultur.

Se hur olika norska respektive amerikanska kriminalvårdare visar att de skulle bemöta en våldsam intagen i klippet ovan – och se första avsnittet av den prisade dokumentärserien Fängelseexperimentet Little Scandinavia på SVT Play, eller kommande tisdagar 21:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.