Foto: Patrik Samuelsson

Parkerar sina polisbilar – i protest mot lönen

Uppdaterad
Publicerad

Missnöje med låga löner har fått poliser runt om i Sverige att parkera sina bilar på gator och torg i protest.

De protesterar mot ingångslönen på 21.300 kronor, som de tycker är för låg.

Polisförbundet centralt har inte initierat aktionerna, men ordföranden Lena Nitz säger i ett pressmeddelande att hon har full förståelse för de protesterandes frustration.

”Det här är reaktioner som kommer sig av att poliser sedan länge känt sig utnyttjade av sin arbetsgivare. De arbetar hårt och engagerat och känner inte att det värderas. Att den förväntade höjningen av lägstalönen uteblev blev droppen som fick bägaren att rinna över”, sade hon.

Får inte ta lån, får inte strejka

– Om man jämför så är vi eftersatta när det gäller lönen och det finns exempel på kollegor som inte får ta lån hos banken för att de tjänar så dåligt, säger polisassistenten David Johansson i Karlshamn, som parkerat på torget tillsammans med andra Blekingepoliser.

Han berättar att eftersom poliser inte kan gå ut i strejk så är det här ett sätt att visa sitt missnöje.

– Det vi hoppas på är att allmäheten får upp ögonen för vad polisen tjänar i dag, jag tror inte att folk vet om hur dåliga löner vi har, säger David Johansson.

Manifestationen ska pågå till på fredag. De parkerade poliserna åker på larm som vanligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.