Oscar Sjöstedt, Sverigedekokraternas ekonomisk-politiske talesperson. Foto: Inte rasist, men

Oscar Sjöstedt (SD) skrattade åt nazistskämt om judar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt skämtar grovt om judar i en film som sajten ”Inte rasist, men” publicerar. Filmen uppges vara inspelad i augusti 2012 och visar Sjöstedt när han pratar om gamla arbetskolleger som var nazister. ”Det ser illa ut” säger partikollegan Mattias Karlsson som också förekommer i filmen.

Filmen, som sajten ”inte rasist,men” publicerat på sin Facebook-sida, verkar vara inspelad på en fest. Oscar Sjöstedt hörs berätta om en period när han arbetade som slaktare på Island. Han hade då fyra tyska kolleger som öppet var nazister.

Skrattande säger Sjöstedt:

– När de var fulla på fest gick de runt och heilade.

Oscar Sjöstedt fortsätter att berätta om kollegerna och såväl han som de andra festdeltagarna skrattar högt när Sjöstedt berättar om hur tyskarna hanterade får på slakteriet, hur de sparkade på djuren och låtsades att de var judar.

– När de blev arga gick de fram och sparkade på det där fåret. Och så gjorde så här (Sjöstedt måttar själva en spark). Die Juden, säger Sjöstedt samtidigt som han skrattar högt.

”Man blir illa berörd”

I filmen förekommer även SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson. Det bekräftar han själv för nyhetsbyrån TT, men säger att han inte sett filmen tidigare.

Hans kommentar till klippet är att ”det ser illa ut”.

– Nu när man ser det blir man illa berörd. Det ser illa ut och man får olustkänslor. Men jag vet att Oscar avskyr nazister och tycker om djur. Det finns någon slags mörk humor. Det kan verka konstigt, men ibland fungerar människor så att man använder humor när något är olustigt och obehagligt, som ett sätt att hantera det. Jag tror inte att det säger så mycket om människor, säger han till TT.

Ifrågasätts inte

Mattias Karlsson anser inte att det finns skäl att ifrågasätta Sjöstedts roll som talesperson i ekonomiska frågor.

– Det är möjligt att man hade haft en annan bild om man fått se vad som skedde under hela kvällen. Taget ur sin kontext framstår det som en olämplig reaktion på bisarra, sjuka saker. Jag ser inte detta som uttryck för ideologisk avvikelse eller som något skulle motivera att man vidtog några åtgärder inom riksdagsgruppen, säger han till TT.

”Humor – en slags försvarsmekanism”

SVT har sökt Oscar Sjöstedt för en kommentar.

Sjöstedt väljer att kommentera på sin facebooksida.

”Ibland har man en tendens att skratta åt saker som är hemska, surrealistiska eller oväntade. Människor har en tendens att använda humor som en slags försvarsmekanism – så funkar i alla fall jag, på gott och på ont. Saker som är tillräckligt extrema, sjuka, absurda eller obscena kan man skratta åt för att det är så svårt att förhålla sig till på ett vanligt och rationellt sätt, utan att för den sakens skull uppskatta det”.

Sjöstedt skriver vidare att han förstår att man kan bli illa berörd av klippet, men han betonar att han själv inte var involverad i händelseförloppet som beskrivs i filmen.

”...och givetvis ber jag om ursäkt om någon tagit illa vid sig”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-topp kritiseras efter nazistskämt

Mer i ämnet