Moderaternas Emilie Pilthammar och Sverigedemokraternas Louise Erixon under en presskonferens i oktober då det stod klart att Louise Erixon blir kommunordförande i Sölvesborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Här styr Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin är Sverigedemokraterna nu med och styr i svenska kommuner. Och riktningen i politiken syns. Bort med tiggeriet och in med fler ordningsvakter.

I Sölvesborg, Hörby och Bromölla är Sverigedemokraterna nu det ledande partiet i kommunen. I Staffanstorp och Trelleborg samarbetar SD med andra partier för att få inflytande.

Och i kommunernas budgetar och förslag för nästa år syns avtryck av partiets politik. Det blir mindre pengar till modersmålsundervisning och integration och mer pengar till äldrevården.

– Det är viktigt att vi bygger vidare på den sammanhållning som finns kvar i Sölvesborg, säger Louise Erixon, som kommer att bli kommunstyrelsens ordförande efter nyår. Hon är också fästmö till partiledaren Jimmie Åkesson.

”Ny inriktning på politiken”

Socialdemokraterna, som styrt Sölvesborg i 30 år, är kritiska till den nya kommunledningen.

– Det här är en ny inriktning på politiken i Sölvesborg. Den slår mot dem som står långt från arbetsmarknaden och mot kultur- och föreningslivet. Det är oroande, säger Johanna Beijer, gruppledare för Socialdemokraterna.

”Äldreomsorgen inte en integrationsplats”

Ett av förslagen i budgeten är att på sikt införa språkkrav för de som anställs i kommunen.

– Det finns problem om till exempel en äldre ber om en knäckemacka och så förstår inte personalen det. Så kan vi inte ha det i Sölvesborgs kommun, det ska finnas en miniminivå, säger Louise Erixon.

Ser du inte en risk för att de som inte pratar bra svenska får svårare att få jobb?

– Äldreomsorgen är inte en integrationsplats. Den finns till för att äldre ska få service. Brukaren ska vara i fokus, säger Louise Erixon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer