Lyssna på klippet ovan för att höra Åkesson i Morgonpasset i P3 och i partiledardebatten. Foto: Sveriges Radio

Här vägrar Åkesson (SD) välja mellan Macron och Putin

Uppdaterad
Publicerad

I Sveriges Radios slutdebatt i onsdags ville Jimmie Åkesson (SD) inte välja mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Putin.

– Ingen behöver tveka om vad jag tycker om Rysslands aggressiva utrikespolitik eller om Putins aggressiva imperialistiska styre i Ryssland, säger Åkesson i partiledardebatten.

I onsdags samlades samtliga partiledare i Sveriges Radios slutdebatt inför valet där olika ämnen diskuterades.

När det blev dags att prata om det svenska EU-medlemskapet valde Liberalernas Jan Björklund (L) att pressa Jimmie Åkesson (SD) om en tidigare intervju i Morgonpasset i P3 då partiledaren inte ville svara på om han föredrar Frankrikes – eller Rysslands president.

– Jag behöver inte välja. Ingen behöver tveka om vad jag tycker om Rysslands aggressiva utrikespolitik eller om Putins aggressiva imperialistiska styre i Ryssland, men det betyder ju inte att jag bara för det måste välja en vänsterliberal imperialist som via EU går den vägen. Jag vill inte ha någon av dem, sa Åkesson (SD).

Lyssna på klippet ovan för att höra Åkesson i Morgonpasset i P3 och i partiledardebatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.