Frankrikes president reagerar på att Åkesson (SD) inte ville säga vem han föredrar mellan Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Putin. Foto: TT

Frankrikes president om Åkesson (SD): ”Inte kompatibel med svenska värderingar”

Uppdaterad
Publicerad

I Sveriges Radios slutdebatt i onsdags ville Jimmie Åkesson (SD) inte välja mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Rysslands president Vladimir Putin. ”Jag vill inte ha någon av dem”, sa partiledaren.

I en intervju med Agenda bemöter Macron nu uttalandet.

I onsdags samlades samtliga partiledare i Sveriges Radios slutdebatt inför valet där olika ämnen diskuterades.

När det blev dags att prata om det svenska EU-medlemskapet valde Liberalernas Jan Björklund (L) att pressa Jimmie Åkesson (SD) om en tidigare intervju i Morgonpasset i P3 då partiledaren inte ville svara på om han föredrar Frankrikes – eller Rysslands president.

”Vill inte ha någon”

– Du vill inte välja mellan det fria, demokratiska Frankrike och ett land som är på väg att bli en diktatur?, sa Björklund.

– Jag behöver inte välja. Ingen behöver tveka om vad jag tycker om Rysslands aggressiva utrikespolitik eller om Putins aggressiva imperialistiska styre i Ryssland, men det betyder ju inte att jag bara för det måste välja en vänsterliberal imperialist som via EU går den vägen. Jag vill inte ha någon av dem, sa Åkesson (SD).

”Inte kompatibel med Sverige”

Enligt Macron är Åkessons (SD) ickeval något som säger en hel del, men han menar att det är upp till det svenska folket att reagera på.

– Det säger att den här partiledaren inte kan avgöra hur man rankar värderingar, säger den franska presidenten i intervjun med Agenda.

Macron anser inte att Ryssland är en bra förebild gällande mänskliga rättigheter, samt att Putin vill avveckla EU. Dessa aspekter stämmer illa överens med Sveriges historia och värderingar, menar han.

– Om man inte kan välja mellan den franska eller ryska presidenten så visar det att personen inte är kompatibel med de svenska värderingarna.

Åkesson: Varför skulle jag välja?

I en kommentar till SVT Nyheter ifrågasätter Jimmie Åkesson Macrons reaktion och återupprepar sin förklaring från debatten.

”Detta är faktiskt bisarrt, ett ypperligt exempel på hur agendasättande medier konstruerar en konflikt som inte finns. Av vilken anledning ska jag välja mellan dessa båda statschefer? Den ena är en aggressiv imperialist och den andra är en vänsterliberal EU-federalist. Jag hyser således inga djupare sympatier för någon av dem, och avstod därför från att välja.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.