Emmanuel Macron, Frankrikes president. Foto: Daniel Hols och Andreas Hult SVT

Frankrikes president svarar på miljökritiken: ”Måste hantera verkligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes miljöminister Nicolas Hulot avgick nyligen överraskande i protest mot att han inte fått genomföra den miljöpolitik han önskat. Nu säger den franske presidenten Emmanuel Macron i en exklusiv intervju i SVT:s Agenda att han skulle vilja göra snabbare förändringar inom miljöområdet, men att ”man måste hantera verkligheten”.

På tisdagsmorgonen lämnade Frankrikes populäre miljöminister Nicolas Hulot det överraskande beskedet att han ville avgå. Han gav beskedet i radiokanalen France Inter.

Enligt Hulot känner han sig ensam i sitt miljöengagemang och att regeringen inte gör tillräckligt stora framsteg på klimatområdet.

Nu kommenterar Frankrikes president miljöministerns avgång i en intervju med Agenda.

– Det är ett eget beslut som han till slut kom fram till, säger president Emmanuel Macron och fortsätter:

– Varje dag är jag frustrerad över att saker och ting inte förändras tillräckligt fort. Jag skulle vilja förändra allt mycket fortare, men som ledare får man aldrig glömma sina värderingar, ideal och mål. Men det är verkligheten man tar i tu med.

Populär minister

Den avgångne miljöministern Hulot har varit en av de mest populära medlemmarna i den franska regeringen sedan president Emmanuel Macron övertalade den tidigare klimataktivisten och tv-programledaren att bli minister.

I samband med avgången sade han att han inte hade gett vare sig Macron eller premiärminister Édouard Philippe besked om sitt avhopp i förväg.

Presidenten frågar reportern

Under intervjun i Agenda frågar Frankrikes president SVT:s reporter vad han bör göra mer som president:

– Vad innebär det att gå snabbare fram när det gäller trafik och koldioxidutsläpp? Att vi höjer priset på bensin och olja som aldrig förr? För att göra en förändring måste vi till exempel uppmuntra till köp av elbilar.

– Vad ska man göra mer? Förbjuda människor att använda bilar? Det går inte ihop med ekonomisk återhämtning, säger president Macron.

Klarar inte kärnkraftsmål

I november 2017 meddelade Frankrikes regering att landet inte kommer att nå sitt mål att minska energin från kärnkraft med 50 procent till år 2025.

Tidplanen fastslogs för två år sedan av den förra socialistregeringen.

Påstådda sextrakasserier

Den avhoppade miljöministern Hulot har tidigare under 2017 anklagats för sexuella trakasserier av två kvinnor. President Marcon avfärdade då kraftfullt alla anklagelser mot sin minister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer