Fredrik Reinfeldt pressades om arbetslösheten.

Här vägrar Reinfeldt svara på SVT:s fråga

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt fick problem när han pressades om arbetslösheten i SVT:s Utfrågningen. – Du vägrar ta ordet arbetslöshet i din mun, verkar det som, sade SVT:s Anna Hedenmo när Reinfeldt gång på gång duckat samma fråga.

2006 låg arbetslösheten på drygt sex procent. Då talade Fredrik Reinfeldt om ”massarbetslöshet”. I kvällens utfrågning i SVT fick han frågan om vad han kallar dagens arbetslöshet, på drygt åtta procent.

Men då ville Reinfeldt inte svara.

Utfrågningen

Efter att ha statsministern duckat frågan gång på gång utbrast programledare Anna Hedenmo till slut:

– Du vägrar ta ordet arbetslöshet i din mun, verkar det som.

– Det avgörande för folk är att de får jobb, svarade Reinfeldt.

– Kan du inte säga arbetslöshet, frågade Hedenmo.

– Jag och Moderaterna är bäst på att skapa förutsättningar för jobb. Jag kommer att fortsätta att hävda att det är jobb som är svaret, sade Reinfeldt.

Känner ingen långtidsarbetslös?

Han blev också tyst en kort stund när han, apropå a-kassan, fick frågan om han känner någon som varit arbetslös en längre tid.

– Jag känner folk som har varit arbetslösa, men längre tid…

– Jag känner företagare som har sett hur orderböckerna slutar fyllas och som har fått ställa sin privatekonomi på ända, svarade han till slut.

Vill du se hela utfrågningen om jobben, eller om a-kassan? Du kan hitta fler klipp i bildspelet överst!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet