Håravfallsmedel kan orsaka impotens

Uppdaterad
Publicerad

Svenska forskare varnar för att läkemedel mot håravfall kan orsaka bestående problem med impotens och förlorad sexualdrift.

Läkemedelsbolaget MSD uppger att pro- blemen är sällsynta och upphör när man slutar ta medlen, men bilden motsägs av drabbade och svenska läkare.

-Jag tror att man ska undvika medici- nering som innebär mångårig påverkan på hormonbalansen, säger andrologen Ulrik Kvist till SVT:s Rapport.

En halv miljon män tar medlet, Propecia. 3.000 av dem bor i Sverige.

Det hände ingenting

Rapport träffade en man som använt Propecia och drabbats av ödestigra biverkningar.

-Det fanns liksom ingen kontakt mellan hjärnan och penisen. Den var bara en skinnbit. Där hände ingenting. Det var då jag började oroa mig, säger Nicholas O´Neill.

Han började ta Propecia för fyra år sedan i hopp om att motverka det tilltagande håravfallet.

Den verksamma substansen i Propecia, Finasteride, påverkar kroppens hormonbalans på ett sätt som ska motverka håravfall.

Nicholas var inledningsvis verkligen nöjd med resultatet. Hans håravfall bromsades upp.

-Det är lätt att stirra sig blind på det. Meon om jag kunde göra om det skulle jag inte ta i pillren med tång, säger han.

Problemen kvarstår

Efter fem månader slutade han att äta Propecia, men erektionsproblemen kvarstår än i dag.

Den svenske professorn Jan-Åke Gustafsson säger att läkemedel som påverkar hormonbalansen kan ha effekter som vi inte har förstått tidigare.

Tommy Ringart, informationschef på läkemedelsbolaget MSD, säger att 1 av 100 till 1 av 1.000 män får biverkningar som påverkar potensen. Ringart säger även att biverkningarna är av övergående natur om man fortsätter att ta preparatet och att de åtminstone upphör om man slutar att ta Propecia. Han hänvisar till bolagets egna kliniska studier.

Forum på nätet visar dock att många män drabbats av erektionsproblem som blivit bestående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.