• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Hård debatt om las-utredning mellan C och V

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka presenteras ett av höstens mest kontroversiella politiska förslag – den stora utredningen om lagen om anställningsskydd – las. För Centerpartiet har förslaget varit en hjärtefråga medan Vänsterpartiet hotar att fälla regeringen över detsamma. – Ett ensidigt och extremt förslag, säger Jonas Sjöstedt.

Att ändra i lagen om anställningsskydd var Centerpartiets stora skalp i januariavtalet. Men för Vänsterpartiet är det ett rött skynke, och partiet har hotat att försöka fälla regeringen om den lägger något lagförslag med syfte att luckra upp arbetsrätten.

I kvällens Agenda möttes Anders W Jonsson, vikarierande partiledare i Centerpartiet och Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, för att diskutera saken.

– Det behövs förändringar i arbetsrätten för att arbetslösa ska få ett jobb. Det här är en av de viktigaste orsakerna att småföretagare inte vågar anställa, säger Anders W Jonsson.

Fälla regeringen

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, var av motsatt åsikt.

– Ett ensidigt och extremt förslag, det värsta angreppet på löntagarnas trygghet på årtionden. Det är inte mycket kvar av anställningsskyddet efter det här, vi kommer att få rädda och tysta arbetsplatser.

Jonas Sjöstedt lovar också att försöka fälla regeringen om man lägger fram ett lagförslag.

– Om de väljer att gå fram med en lagstiftning som ser ut som den här kan Stefan Löfven inte var statsminister.  

Dock kan man inte på egen hand göra detta, utan det kräver att övriga oppositionspartier sluter upp bakom Vänsterpartiet.

– Vi står vid vårt ord. Jag hoppas regeringen är klok nog och realistisk nog att de nu, i en tid när så många får gå från sina jobb, kastar det här i papperskorgen.

”Ska läggas fram”

Anders W Jonsson å sin sida tänker inte backa.

– Det är ett väldigt viktigt förslag som vi drev igenom i januariavtalets förhandlingar. Vi gjorde det för att vi redan då hade väldigt många arbetslösa och i dag har vi många fler. Det här förslaget ska läggas fram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.