Hård kritik mot Falck senaste åren

Uppdaterad
Publicerad

Riskkapitaljätten Nordic Capital gjorde miljarder i vinst när de sålde räddningskoncernen Falck 2010. De beskriver själva affären som en av de bästa genom tiderna Men i Sverige finns patienter, personal och sjukhus  som upplevt en helt annan verklighet: för mycket stress, för lite utbildning, utrustning som inte hunnit kollas och ibland inte hållit måttet:

Just nu förbereder Sahlgrenska universitetssjukhuset att åter överta ambulansverksamheten i sjukhusets regi. Falck ambulans förlorade sitt kontrakt där, liksom i hela övriga Västra Götaland. Och kritiken mot Falck har varit hård de senaste åren.

-När det är hög belastning som det ofta är i Göteborg, så måste vi göra avkall på mycket, bland annat rast, vila och mat. Givetvis så påverkas våra insatser då, berättar Fredrik, ambulansförare på Falck, i SVT Debatt i december 2010.

Kritik mot Falck ambulans

Ambulansförarna har berättat om hur hur stressen och pressen på dem lett till risker för patienterna. Ambulanspersonal har till exempel glömt livsviktig utrustning, och saknat utbildning i andningshjälpmedel.

Fann flera brister

Socialstyrelsen som granskade delar av Falcks verksamhet i Västra Götaland fann också flera brister. Det fanns risk för lång väntan på ambulans, det fanns låg beredskap för akuta händelser, och det var svårt att få tid för säkerhetskontroller av utrustning och bil.

En del fall med avvikelser har Falck inte rapporterat vidare, och Socialstyrelsen slår fast att förvirringen mellan Falck, sjukhuset och SOS Alarm har påverkat patientsäkerheten negativt.

Carl Mattsson är ambulanssjuksköterska. Idag har han sagt upp sig och jobbar i ett annat landsting, men han jobbade på Falck då:

-De långa arbetspassen och den höga arbetsbelastning gjorde det svårt att behålla skärpa och fokus. Vi ökade hela tiden responstiderna, den tiden det tar från ett larm tills dess vi är vid patientens sida.

Sven Engquist, vd för Falck ambulans medger att passens längd är en arbetsgivarfråga eftersom det beror på schemat.

-Men det är ingenting som har något att göra med hur stressigt det blir under passet, det är en resurs och tillgångsfråga.

Tar tillbaka ambulansverksamheten

Men sjukhusstyrelsen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, liksom på samtliga andra sjukhus i Västra Götaland har efter egna utredningar beslutat sig för att ta tillbaka ambulansen i egen regi, med hänvisning till bland annat patientsäkerheten.

-Den kritiken har inte på något vis framförts till oss, så jag kan inte kommentera den, säger Falcks vd Sven Engquist.

Det beräknas dock ändå vara billigare att driva ambulansverksamhet genom entreprenad. Att sköta ambulansverksamheten själv ger exempelvis högre personalkostnader, eftersom sjukhusen har kortare arbetsveckor och bättre kollektivavtal.

-Det avgörande är ju patientsäkerheten och omhändertagandet. Också arbetsmiljön för medarbetarna är viktig för att de ska kunna utföra ett gott arbete, så visst har det påverkat, säger Heléne M Eliasson, (S), regionråd i Västra Götaland, och ordförande i regionens Hälso- och sjukvårdsutskott.

-Så hur nöjd är du med hur Falck har fungerat, här i Göteborg?

-Ja, alltså att jag skulle vilja säga att det har fungerat överlag bra. Men sen har det varit delar, till exempel patiensäkerhetsfrågor som Socialstyrelsen lyft upp, där det inte har varit bra, säger hon.

Ambulanssjuksköterskan Carl Mattsson, är nöjd med beslutet att återta ambulansverksamheten i Sahlgrenskas regi:

-Politiker och andra ansvariga, tänk efter, när ni vill driva det här med privata intressen. Vad är drivkraften för dem? Jo det är att få vinst, och det är väl klart som korvspad att det blir ingen bra affär för skattebetalarna i längden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Falck ambulans

Mer i ämnet