Hård kritik mot Saudisamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Det militära samarbetet med Saudiarabien, global terrorism och Nato-medlemskap – det är några av de ämnen som debatterades i riksdagen efter att utrikesminister Margot Wallström presenterat den nya regeringens första utrikesdeklaration.

Politikerna på plats enades i analysen om att världen i dag står inför en rad allvarliga konflikter, med ett aggressivt Ryssland och en våldsam och avancerande terror i Mellanöstern och Afrika som brinnande exempel. 

I många ämnen finns en stor enighet, men stundtals hettade det till i debatten.

Regeringen fick bland annat hård kritik för samarbetsavtalet med Saudiarabien.

– Det är ett militärt samarbetsavtal med ett av de länder på jordklotet som tydligast och mest systematiskt kränker kvinnors rättigheter, sa Vänsterpartiets Hans Linde.

Han ifrågasatte hur feministisk den svenska utrikespolitiken egentligen är, då man samarbetar med Saudiarabien.

”Diktatur”

Margot Wallström sade att det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån någon feministisk politik.

– Framför allt så kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare och har en kungafamilj med absolut makt så är det klart att man inte kan använda något annat ord än diktatur, menade Wallström.

– Och det stämmer väldigt dåligt med det som är våra avsikter också med export, i det här fallet av krigsmaterial.

Wallström påminde om att avtalet med Saudiarabien ska ses över och att en utredning arbetar med förslag om att begränsa vapenexport till diktaturer.

”Vapen till bödlarna”

Regeringen angreps också från höger när det gällde Saudiarabien. Folkpartiets Maria Weimer tog upp den fängslade saudiarabiska bloggaren som dömts till tusen piskrapp.

– Om vi menar allvar kan vi inte sätta vapen i händerna på dem som piskar sina medborgare. Vi måste sluta exportera vapen till bödlarna, sa hon.

En märkbart irriterad Margot Wallström svarade kort och gott.

– Nu vill oppositionen att vi ska genomföra en politik som de inte förmådde göra. Varför avbröts då inte det här samarbetet under den borgerliga regeringen?

Islamiska staten

Även den globala terrorismen debatterades, dock med små meningsskiljaktigheter.

Julia Kronlid (SD) frågade Karin Enström (M) om det tidigare regeringspartiet håller med Folkpartiet om att svenskar som åker för att kriga med IS ska kunna straffas med indraget medborgarskap.

Karin Enström menar att frågorna är komplexa och kräver mer internationellt samarbete. 

– Vi är alla överens om att detta måste bekämpas med alla tänkbara medel, men att man samtidigt inte kränker människors integritet. Vi måste komma fram till vilka åtgärder som är verkningsfulla.

Vänsterpartiets Hans Linde passade på att fråga Julia Kronlid (SD) varför hennes parti konsekvent sagt nej till att bryta samarbetsavtalet med Saudiarabien, trots att landet understödjer IS.

– Det vore bra om vi kunde hitta en väg ut, när avtalet ska förnyas, svarade Julia Kronlid.

”Mer ofokuserad”

Även det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, vill avsluta avtalet med Saudiarabien. MP:s företrädare i debatten, Valter Mutt, tog dock ingen replik på Wallström. Han avslutade däremot sitt eget anförande med att framhålla att MP har sina rötter i fredsrörelsen och alltid verkat för att stoppa vapenexport till diktaturer.

– I konsekvens med detta anser vi att det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, som är en av världens värsta diktaturer, inte bör förlängas när det löper ut, sa Mutt.

Men Vänsterpartiets Hans Linde pressade honom. Linde uppgav att han mycket väl vet var MP står i de här frågorna.

– Frågan är vad ni gör nu när ni sitter med makten, i regering. Kommer ni omsätta er retorik i konkret handling?

Krävde besked

Linde uppmanade MP att vara lika hårdnackat i regeringens förhandlingar när det gäller Saudiarabien som partiet varit i andra frågor, till exempel att värna den halverade krogmomsen. Enligt Linde så tyder inte uttalanden från MP:s språkrör, miljöminister Åsa Romson, på att avtalet kommer att sägas upp.

– Kan MP sitta i en regering som förlänger avtalet med Saudiarabien? undrade Linde.

Mutt svarade inte på frågan utan hänvisade till att han inte för regeringsförhandlingar i riksdagens talarstol.

Nato-samarbete

Margot Wallström och regeringen fick även kritik från folkpartiets Maria Weimer om att man undvikit mjöligheten till att utreda Nato-medlemskap.

– Man vill inte ens prata om den, sa Maria Weimer.

Margot Wallström var inte imponerad.

– Problemet är att ni har ett enda svar på alla dessa säkerhetspolitiska utmaningar. Och det är Nato, sa Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.