Sverigedemokraternas integrationspolitiske talesperson Paula Bieler. Foto: TT

Hård kritik mot SD under flyktingdebatt

Publicerad

Civilsamhällets insatser lovprisades när riksdagsledamöter från samtliga riksdagspartier träffades i riksdagen för att debattera den rådande flyktingkrisen. Samtidigt fick Sverigedemokraternas Paula Bieler ta emot kritik från både höger och vänster.

– Det finns en grundläggande solidaritet i folkdjupet som kommer fram i tider som dessa. Det är nu det avgörs vad Sverige ska vara för ett slags land. Ett land som sluter sig, eller ett land som tar krisen på allvar, sade justitieminister Morgan Johansson och syftade på det gräsrotsengagemang som präglat de senaste veckornas flyktingmottagande.

SD lanserar nollvision

Samtidigt driver SD i flyktingfrågan linjen att flyktingar bäst hjälps på plats genom ökat bistånd. Tidigare i dag presenterade partiet också en ”nollvision” för asylmottagande, som man vill minska med 95 procent. Det ska möjliggöras genom återinförda gränskontroller vid färjeterminaler och på Öresundsbron samt att flyktingar skickas tillbaka till det närmast säkra landet de kommer i från, oftast Danmark.

– Att fokusera på mottagande är att blunda för den verkliga flyktingkrisen, sade SD:s integrationspolitiske talesperson Paula Bieler.

”Vad göra med de som kommer?”

Morgan Johansson sade att syrierna aldrig skulle ge sig av från sitt land om det inte var tvungna.

– Det är en illusion att tro att bistånd kan ersätta flyktingmottagande – behoven är helt enkelt alldeles för stora – och hur hjälper man på plats när ”på plats” är sönderslaget? Och vad ska ni göra med dem som kommer hit, frågade Johansson från talarstolen adresserat till Bieler:

– Skjuta tårgas på dem?

Bieler valde att inte besvara frågan men sa att ”asyl ska finnas för att garantera skydd och säkerhet”, dock betonade hon att asyl inte är till för människor som försöker förbättra sina levnadsvillkor.

”EU lamslaget”

Folkpartisten Fredrik Malm påpekade i sitt anförande att fler människor kommer att invandra till EU, och i förlängningen till Sverige.

– Och då kan vi stå här och säga ”hjälp dem på plats!”. Men till SD kan jag säga att det är väldigt svårt att verkställa den typen av avvisningsbeslut. Vi vill inte blicka tillbaka på detta som på en period då mottagningen havererade och där rasismen skenade.

Han påtalade också det spända politiska läge som råder inom EU.

– EU är lamslaget. I bästa fall kan man enas kring något som både Angela Merkel och Viktor Orbán kan ställa upp på. Då förstår man hur urvattnat det är.

V vill skapa fler lagliga vägar

Vänsterpartiet har idag, liksom SD, kommit med ytterliggare förslag till åtgärder för flyktingkrisen. För V handlar det om fler lagliga flyktvägar, bland annat genom möjlighet att utfärda humanitära visum samt att öka möjligheterna för familjeåterförening.

– Att låtsas som att vi kan sluta vara en del av världen är inte ett alternativ. Den vägen leder till kaos och osäkerhet, precis som vi ser att det gör hos SD:s kompisar i Ungern, sade V:s migrationspolitiske talesperson Christina Höj Larsen.

Bostäder och arbete

Centerpartiets Johan Hedin påtalade de utmaningar som följer med ökad invandring: behovet av bostäder och arbete, och invände att skatten på arbete inte får höjas.

Moderaternas Johan Forssell drev en liknande linje och framhöll vikten av att lösa bostadskrisen, snarare än att – som S i dag sagt att man ska – tvinga kommuner till mottagande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.