Hård kritik mot sextimmarsdag

Publicerad

Att införa 6-timmars arbetsdag i vården och omsorgen skulle kosta över 80 miljarder kronor. Den beräkningen gör regeringen och går nu till attack mot Vänsterpartiets förslag om arbetstidsförkortning. Men det finns företag som med framgång infört sextimmarsdag.

Vem skulle inte vilja jobba sex timmar men få lön för åtta? På Toyotas verkstad i Göteborg gäller just det för mekanikerna.
-Det är väldigt bra, jag har två små barn och det blir mindre dagis och mindre skola för dem, man hinner göra ärenden efter jobbet, säger mekanikern Jörgen Hallberg

Ekonomiskt fördelaktigt
Personalen arbetar i två skift – första passet börjar sex på morgonen. Och verkstan kan hålla öppet längre än tidigare. Det har ökat lönsamheten.
-Våra kunder får kortare väntetid, vår personalen mår bättre. Eftersom vi har produktiv personal som jobbar mycket fysiskt har vi fått mindre sjukskrivningar, säger Elisabeth Karlsson, verkstadschef.

Politiskt har frågan om kortare arbetstid närmast varit död: men nu har både Vänsterparitet och Mijlöpartiets kongresser beslutat att gå till val på frågan. Vänsterpartiet menar att en 30-timmarsvecka är möjlig utan att sänka lönerna.

SVT: Vad skulle det kosta om vi alla gick ner till sex timmars arbete om dan?
-Det finns ingen som vet det exakt. Så därför behöver vi utreda det, säger Vänsterpartiets ledare Lars Ohly .

Kostar många miljarder
Socialdepartementet har räknat på vad en 30-timmars vecka skulle kosta för vården och omsorgen, 80 miljarder säger de.
-Det vore att planera för en katastrof inom vården. Personer som jobbar inom vården skulle gå hem med bibehållen lön och då behöver det anställas nya för att fylla upp luckorna som uppstår när var fjärde går hem, säger Göran Hägglund (KD), socialminister.

Regeringen räknar med att lönekostnaderna skulle stiga med 33 procent, det skulle också kosta mer att administrera fler anställda och att lära upp fler.

-Det är naturligtvis en kostnad förknippad med att fler människor arbetar kortare tid, men om det samtidigt innebär minskad arbetslöshet och samtidigt innebär ökad effektivitet och minskad sjukfrånvaro och dessutom har effekter på jämställdheten, då är det klart att den kostnaden är rimlig, säger Ohly.

-Den här ledighetslinjen kommer inte att vara framgångsrik,. utan vad som behöver betonas ännu starkare framöver är arbetslinjen, att vi arbetar mer för att klara av morgondagens utmaningar, säger Hägglund.

MP: sänkt lön och 35 timmar
Miljöpartiet föreslår å sin sida en 35-timmarsvecka som ska betalas genom lägre löner.

-Jag tror och hoppas att vi under nästa mandatperiod kan se ett första steg på vägen, till exempel sänkt arbetstid för småbarnsföräldrar, man kanske kan göra ett försök, säger Mikaela Valtersson, ekonomisk-politisk talesman för Miljöpartiet.

På Toyotaverkstan har sextimmarsdagen alltså varit lönsam. Men å andra sidan visade ett försök i äldreomsorgen i Kalix kommun att det blev för dyrt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer