Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Knutson om Jimme Åkessons tal på SD:s landsdagar Foto: Håkan Claesson/SVT

”Hård och oförsonlig Åkesson skärper tonen ytterligare”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Tonen i Jimmie Åkessons tal på lördagen var hård och oförsonlig. En viktig förklaring är att SD ser ett behov av att skärpa både politik och retorik för att skilja ut sig gentemot övriga partier.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skruvade upp tonläget ytterligare när han på lördagen höll tal på partiets landsdagar i Västerås.

Kriget mellan Hamas och Israel, och den inrikespolitiska diskussion som följt detta krig, präglade stora delar av talet och Åkessons budskap kommer knappast att minska polariseringen i frågan.

Ytterligare steg i islamkritiken

Han gick till hårt angrepp på islamister och krävde att moskéer som används för att sprida odemokratiska eller antisemitiska budskap ska rivas. Han vill också att Säkerhetspolisen ska få rätt att i preventivt syfte avlyssna samtal i moskéer.

Därmed tar Sverigedemokraterna ytterligare ett steg i sin islamkritik. Frågan har länge varit viktig för partiet, men den upphetsade diskussionen i spåren av Hamas angrepp på Israel gör att partiet nu vill skärpa tonen ytterligare.

Tonen mot Socialdemokraterna var också hårdare och mer oförsonlig än tidigare. Jimmie Åkesson riktade grova anklagelser om samröre med islamistiska krafter mot både Socialdemokraterna och partiledaren Magdalena Andersson. Åkesson attackerade bland annat Andersson för att av valtaktiska skäl inte tillräckligt tydligt ta avstånd från islamism.

Kritiken mot Socialdemokraterna gick hem i kongresslokalen. Ingen annan del av Jimmie Åkessons tal följdes av så starka applåder som angreppen på Magdalena Andersson och Socialdemokraterna.

Möjlighet att slå tillbaka

En viktig förklaring är att många sverigedemokrater tycker att det känns skönt att få ge igen för gammal ost. Socialdemokratiska politiker har länge anklagat sverigedemokrater för att vara rasister, antisemiter och ibland nazister.

Den inrikespolitiska diskussionen om Hamas och Israel ger nu Sverigedemokraterna en möjlighet att slå tillbaka, till exempel genom att lyfta riksdagsledamoten Jamal El-Haj, som deltagit i en konferens med misstänkta kopplingar till Hamas.

Den senaste tiden har flera borgerliga politiker, bland annat KD-ledaren Ebba Busch och statsminister Ulf Kristersson, kritiserat Socialdemokraterna i den här frågan, men Jimmie Åkessons angrepp var avsevärt hårdare och mer långtgående.

Det fångar den kanske viktigaste förklaringen till det uppskruvade tonläget i hans tal, både vad gäller kritiken och de konkreta förslag som presenterades.

Vill bevara särställningen

Mycket handlar om att SD känner ett behov av att skärpa både politiken och retoriken. Partiet ingår numera i ett regeringssamarbete och har gjort upp om stora delar av politiken i Tidöavtalet.

Samtidigt har flera andra riksdagspartier anammat delar av SD:s politik och retorik. SD-strategerna är oroliga att detta ska sudda ut partiets profil och vill därför vässa den ytterligare med tuffare uttalanden och mer långtgående förslag. Åkessons tal ska ses som ett uttryck för den ambitionen.

Ytterst handlar det alltså om en vilja att bevara partiets särställning och att försöka visa väljarna att SD trots regeringssamarbetet alltjämt har den hårdaste politiken när det gäller invandring, integration och brottslighet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.