–Att använda våld som politisk metod, det tycker jag ska vara kriminaliserat, säger Mattias Karlsson (SD). Foto: SVT

Hårda orden i debatten mellan S och SD: ”Behöver inga lektioner av dig”

Uppdaterad
Publicerad

Både justitieminister Morgan Johansson (S) och Mattias Karlsson (SD) är överens om att det bör bli förbjudet att vara deltagare i en våldsbejakande organisation. Men det hettade till rejält på SVT:s Almedalen-scen på torsdagen när de båda diskuterade gränsdragning i frågan.
– Här har Mattias Karlsson just förbjudit deltagande i SSU, dundrade justitieministern.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har öppnat för dialog kring Moderaternas förslag om ett förbud mot deltagande i våldsbejakande organisationer. En utvidgning av det förslag som regeringen och Morgan Johansson nu förbereder gällande förbud mot deltagande i terroristorganisationer.

Moderaterna anser att deras förslag på området leder till att man på ett helt annat sätt kan komma åt organisationer som till exempel Nordiska motståndsrörelsen.

Rök ihop om SSU

Även Sverigedemokraterna tycker det ska vara förbjudet att ”organisera sig i ett nätverk som har till syfte att störta samhället med våld”, sade SD-gruppledaren Mattias Karlsson på SVT-scenen i Almedalen under torsdagen.

– Det gäller både vänsterextrema grupper, som bland andra SSU och andra har samarbetat med i åratal, sade Karlsson i diskussionen med Morgan Johansson, som reagerade på påståendet:

– Här har Mattias Karlsson just förbjudit deltagande i SSU.

Irriterad stämning

Karlsson replikerade snabbt och hävdade att SSU har kopplingar till vänstergrupper och nätverk som använder sig av just våldsamma metoder.

– Jag tycker bara inte att ditt ungdomsförbund ska samarbeta med grupper som Afa och Revolutionära fronten, som har försökt mörda mina partikamrater, sade han.

Morgan Johansson svarade att det är den socialdemokratiska rörelsen som varit utsatt för mest politiskt våld. Han var märkbart irriterad över Karlssons inlägg i diskussionen.

– Behöver jag påminna dig om att det värsta terrordådet som begåtts i Norden begicks av en norsk nazist, riktat mot arbetarrörelsen. Jag behöver inga lektioner av dig, sade justitieministern.

– Det är väl ingen ursäkt för att ditt ungdomsförbund samarbetar med extremister som använder våld som politisk metod.

I en tidigare version av artikeln framstod det som att Mattias Karlsson kallat SSU för en vänsterextrem grupp, vilket inte är fallet. Karlsson sa att SSU samarbetat med vänsterextrema grupper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2018

Mer i ämnet