Mikael Damberg (S) och Anna Kinberg Batra (M) efter talmannen s vägran att ta upp skatteförslag till votering. Foto: TT

Hårda tongångar i debatten om sänkt statsskatt

Uppdaterad
Publicerad

”Om Djävulen satt i Riksdagen, skulle s, v och mp samarbeta med hen också för att kunna höja skatten för en miljon människor?” Citatet kommer inte från dagens riksdagsdebatt, men väl den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman som följt debatten om huruvida riksdagen ska tillåta majoriteten att förhindra den skattesänkning som regeringen vill genomföra.

I dag på förmiddagen debatterade återigen riksdagen huruvida riksdagsmajoriteten har rätt att stoppa regeringens budgetförslag om att sänka den statliga inkomstskatten med tre miljarder kronor. Enligt praxis beslutas statsbudgeten genom ett enda rambeslut, och sen ändras varken summan för intäkter eller utgifter.

Det den samlade oppositionen nu vill göra är att ändra i det befintliga rambeslutet och stoppa höjningen av brytpunkten för alla som betalar statlig skatt. Det innebär ett brott mot den praxis som riksdagen tillämpat de senaste 20 åren. I debatten argumenterade oppositionspartierna för varför

”Märklig ton”

– I det fall vi har en minoritetsregering som inte har stöd i riksdagen så är det väldigt märklig tom man ska använda sig av olika trixande med regelverket för att få igenom någonting som man faktiskt inte har stöd för, säger Mia Sydow Mölleby (V) ledamot konstitutionsutskottet.

– Jag tycker att det som ni håller på med nu det är ett förfall inom regeringspartierna. Vi har politiker som har gått vilse i maktens korridorer och ser ut att vara på väg att förlora. De gör därför allt för att ändra regelverket och missbruka regelverket så att de ändå ska kunna sitta kvar och genomdriva sin politik, säger Peter Eriksson (MP) ordf. konstitutionsutskottet.

”Förstör praxis”

Regeringspartierna däremot anklagade oppositionen för att man igenom beslutet förstör den praxis som finns i riksdagen och riskerar att skapa oordning i statens finanser i fortsättningen.

– Jag vill skydda varje regerings möjligheter, särskilt inom den ekonomiska politiken, att driva en effektiv och stabil ekonomisk politik. Om inte regeringen förmår detta så kommer de att drabbas som blir arbetslösa säger Carl B Hamilton (FP) ekonomisk-politisk talesperson.

– Hur är det möjligt att socialdemokraterna går i spetsen för det här angreppet på den sammanhållna budgetprocessen. Min enda slutsats blir att det här är en annan socialdemokrati än den som svenska folket tidigare lärt känna. En socialdemokrati som offrar allt för en billig poäng, en rubrik eller några minuter i TV, säger Andreas Norlén (M) ledamot i konstitutionsutskottet.

Kl. 16 i dag fattar riksdagen beslut i frågan och det är då det till slut avgörs om oppositionen kommer att kunna förhindra regeringens skattesänkning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.