Hårdare coronaåtgärder införs i hela landet – detta gäller

Uppdaterad
Publicerad

Förlängd distansundervisning, stramare alkoholtillstånd och munskyddsråd. Det är några av regeringens och Folkhälsomyndighetens senaste åtgärder mot coronaviruset.

– Jag hoppas och tror att alla i Sverige förstår allvaret, säger statsminister Stefan Löfven (S).

På fredagen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten en rad nya coronaåtgärder. Bland annat kommer alkoholförsäljningen att förbjudas på barer och restauranger efter klockan 20.00 från och med den 24 december. Dessutom begränsas antalet restaurangbesökare till max fyra personer.

Besöksantalet ska också begränsas på gym, köpcentrum och butiker.

– Och om inte det får planerad effekt då kommer regeringen att planera för att stänga ner de verksamheterna, säger Stefan Löfven.

”Ställ in mellandagsrean”

Folkhälsomyndigheten upprepar också sin ”starka rekommendation” att avstå från att vistas i butiker och på gym även framåt, och uppmanar handeln att ställa in årets mellandagsrea för att inte riskera att locka ut folk till butiker och köpcenter.

– Handlare och fastighetsägare måste begränsa en eventuell trängsel genom att identifiera ett maxantal som kan vistas i lokalerna, säger generaldirektör Johan Carlsson.

För att minska trängseln ska också alla som kan jobba hemifrån göra det fram till den 24 januari. Den pågående distansundervisningen på gymnasieskolor förlängs till samma datum. Detta gäller även för högskolor, universitet och komvux.

– Så länge landet gymnasieungdomar måste bedriva på distans ska ingen vuxen tänka ”jag ska bara”, om det inte är absolut nödvändigt, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Munskydd i kollektivtrafiken

Fram till den 24 januari ska också ickenödvändig statlig, kommunal och regional verksamhet stängas ner, vilket berör bland annat museer, badhallar och bibliotek.

Till sist lyfter Folkhälsomyndigheten den omdebatterade frågan om munskydd och meddelar att en rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken kommer att införas under tider på dygnet då trängseln är särkilt stor.

De företag som driver kollektivtrafik ska erbjuda munskydd kostnadsfritt till de resenärer som inte har på sig ett.

– Vi återkommer med mer information om detta och kommer att publicera en vägledning för hur och vilka munskydd som bör användas, säger Johan Carlsson.

– Det kommer vara lika över hela landet även om behovet är störst i storstäderna. Detta eftersom pendlingen går över länsgränserna, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.