”Jag tycker ensamheten kommer mer och mer och det kan jag ju förstå eftersom jag blir 85 snart”, säger Harriet. Foto: Ann Edliden/SVT

Harriet, 84: ”Ensamheten kommer mer och mer”

Publicerad

Var tredje person över 60 år bor för sig själv i Sverige i dag och i många fall är ensamheten inte självvald. Harriet, 84, blev änka för 19 år sedan, men det är först nyligen som hon börjat känna sig ensam.
– Förut hade man vänner som var pigga, men de blir färre och färre. Jag tycker att det känns tomt, säger hon.

Harriet Wetterberg beskriver sig själv som social och utåtriktad. Hela livet har hon haft många vänner och bekanta och hon har två barn, sex barnbarn och tre barnbarnsbarn. Hon bor ensam i en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, något hon fram till nyligen brukade trivas med.

– Jag tycker att ensamheten kommer mer och mer och det kan jag ju förstå eftersom jag blir 85 snart. Jag har en trevlig lägenhet och lagar min mat själv, men det hjälper inte alltid. Jag är väldigt utåtriktad och tycker om att vara i farten, därför har jag nog svårare än många andra att vara ensam. Jag tycker inte om det, säger hon.

”Man måste sätta guldkant”

Det finns många mötesplatser som verkar för att bryta ensamheten hos äldre. Stadsmissionens äldrecenter har drop in-café varje dag och har blivit en del av Harriets vardagsrutin.

– På fredagar städar jag och köper blommor för att göra det mysigt hemma. Man måste sätta lite guldkant på tillvaron. Det är också viktigt att man inte tappar sina rutiner. Jag går upp klockan åtta varje dag och gör gymnastik, äter frukost och sedan går jag hit till caféet och äter lunch vid elva-snåret.

Fram till 1999 bodde Harriet ihop med sin andra make. Men han var svårt sjuk och sedan hon blev änka har hon känt en frihet i att rå om sig själv.

– Min son och min dotter ringer någon gång i veckan, men de jobbar och har fullt upp. Det har blivit så att jag nästan måste klara mig själv. Jag inser att jag får hitta på mina egna lösningar, säger hon.

Var sjätte har ingen vän

Enligt Statistiska centralbyrån bor 39 procent av alla kvinnor över 60 i Sverige i singelhushåll. Detta jämfört med 23 procent av männen. Harriet säger att hon inte kan tänka sig att vara sambo igen.

– Jag skulle inte vilja ha någon man, men jag skulle inte ha något emot att en man kom och bjöd ut mig. Det hade varit trevligt att ha någon att gå ut och dricka kaffe med, men att var och en sedan går hem till sitt. Att få se på tv när jag vill och gå och lägga mig när jag vill – det är något jag uppskattar väldigt mycket.

Fakta: Ensamhet i Sverige

Visa
  • Enligt SCB har var sjätte person i Sverige ingen nära vän. Bland kvinnor uppger 11 procent att de inte har någon nära vän, medan siffran för män är 17 procent.
  • 3,5 procent av kvinnorna och 2,8 procent av männen uppger att de ”sällan eller aldrig” träffar någon släkting, vän eller bekant.
  • Nära fyra procent av befolkningen, motsvarande omkring 290 000 personer, uppskattas vara socialt isolerade. Det betyder att de bor ensamma och träffar nära anhöriga och andra släktingar, vänner och bekanta mer sällan än en gång i veckan.
  • 24 procent av befolkningen (22 procent av männen och 25 procent av kvinnorna) är ensamboende.

Källa: SCB ”Nästan 300.000 ensamma i Sverige

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer