Nordkoreas kärnvapenförhandlare Kim Myong-Gil (mitten) togs emot av ambassadör Kent Härstedt (höger) på Arlanda den 3 oktober 2019. Foto: AP

Härstedt: Nordkorea helt stängt – oklart när svenska diplomater kan återvända

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart när svenska diplomater kan återvända till Sveriges ambassad i Pyongyang. Sverige är ett av flera västländer som tagit hem personal på grund av covid-19-restriktioner i Nordkorea.

– Landet är mer eller mindre helt stängt just nu, säger Sveriges sändebud till Koreahalvön, ambassadör Kent Härstedt.

I mitten av augusti lämnade den svenska personalen ambassaden i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. De fick nya placeringar eller hade semester, uppgav UD.

Sverige följer samma linje som Tyskland och Storbritannien. Även Frankrikes kulturkontor i Pyongyang tog hem personal, uppgav NK News, som var först med nyheten om svenska ambassaden.

Trots att det är över två veckor sedan den första rapporten, är det fortfarande oklart när svenska diplomater kan återvända, säger Sveriges sändebud till Koreahalvön, ambassadör Kent Härstedt.

– Det är oförutsägbart. Vi vet inte hur covid-19 utvecklar sig, säger han.

Svenska ambassaden i Nordkorea är inhyst i samma byggnad som den brittiska och den tyska ambassaden. Foto: Jakob Steinrücken/Creativ commons

Få ögon

Färre utländska diplomater i den annars slutna diktaturen innebär färre ögon och öron som kan rapportera vad som sker i landet. Och just nu är landet i princip helt stängt, berättar Härstedt.

– Med tanke på den extremt strikta covid-19-policyn som Nordkorea tillämpar, är i princip Nordkoreas gränser helt stängda. Det innebär att inga delegationer reser ut från eller in i Nordkorea.

– Det finns få förbindelser med Nordkorea. Landet är mer eller mindre helt stängt just nu, säger han.

Han tillägger att till och med humanitärt bistånd stoppas, trots naturkatastrofer i landet. 

Samtidigt förnekar Nordkorea att covid-19 existerar i landet.

– Allt arbete i Nordkorea går åt till att hålla covid-19 borta. Den officiella linjen är att det inte finns covid-19 i landet.

USA:s sändebud Stephen Biegun (andra höger) lämnar ett möte på Utrikesdepartementet i Stockholm den 4 oktober 2019. Han talar med ambassadör Kent Härstedt (andra vänster). Foto: Reuters

Samtal med USA

Slutenhet försvårar även dialog med USA om en eventuell nedrustning av kärnvapen på Koreahalvön. Sverige har en nyckelroll som så kallad skyddsmakt till USA och ett antal andra västländer, och ska vara en kommunikationskanal mellan länderna.

– Det är inte bara en fråga om förhandlingar. Det innebär att landet har väldigt få kontakter med omvärlden just nu, säger Kent Härstedt som berättar att han talade med USA:s vice utrikesminister, Stephen Biegun, i fredags.

– De återupprepar sin ståndpunkt att de står redo att föra samtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.