Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Ahlberk, generaldirektör för Statens haverikommission, jämför före och efterbilder på berg- och dalbanans hjulset. Foto: privat, SVT

Haverikommissionen om olyckan på Jetline: ”Har hittat en avvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande oklart vad som hände när den främre delen av berg-och-dalbanan Jetline på Gröna Lund spårade ur i söndags. Statens Haverikommission påbörjade i dag en utredning om olyckan.

– De två främsta hjulen har av någon anledning lossnat, säger John Ahlberk, generaldirektör på Haverikommissionen i Aktuellt.

Haverikommissionen har under måndagen varit på Gröna Lund för att få mer information om olyckan.

– Vi har bland annat varit uppe på en plattform för att se rälsen ovanifrån. Vi kunde följa vagnens resa och tror oss ha hittat den första punkten där vi kunde se en avvikelse , säger John Ahlberk, generaldirektör på Haverikommissionen.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Han berättar att första vagnen, loket, delvis har spårat ur.

– Man ser att det är fyra hjul-set, eller boggier, under varje vagn men på den som har spårat ur har två av de främsta av någon anledning lossnat från sina infästningar i den bärarm som håller upp dem. Det är intressant för oss att granska.

Fyra vårdas på sjukhus

En boggi har hittats på marken precis utanför attraktionen, den andra på ett tak till en redskapsbod.

– Vi kommer att senast imorgon ta hand om boggierna och senare i veckan kommer vi också hämta den urspårade vagnen, säger John Ahlberk.

På måndagen låg fortfarande fyra av de nio som skadades i olyckan kvar på sjukhus. Två är allvarligt, men inte livshotande, skadade.

Samtidigt inledde även Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål en utredning för att se om någon kan ställas till svars för brott  för händelsen.

Kan ta tid

Statens Haverikommission kommer också att göra en materialanalys och titta på en eventuell materialutmattning, svetsfogar och andra metallkonstruktioner.

– Räkna med att det kan ta en åtta till tolv månader för oss att gå till botten med det här, säger John Ahlberk.

Se filmen där John Ahlberk berättar hur utredningen går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jetline spårade ur – olycka på Gröna Lund

Mer i ämnet