Havsforskare delar på miljöpris

Uppdaterad
Publicerad

Oljekatastrof och utarmande fiske gör att världshaven blöder. Men två personer som gjort konkreta saker för att stoppa havens exploatering belönas nu med Göteborgspriset på en miljon kronor.

Ken Sherman, oceanograf och marinbiolog från USA och Randall Arauz, ordförande för miljöorganisationen Pretoma i Costa Rica, får Göteborgspriset för hållbar utveckling. Prissumman är på en miljon kronor som delas lika mellan vinnarna.

-Havet känns väldigt angeläget. Det är livsnödvändigt samtidigt som det är så otroligt hårt ansträngt, säger John Holmberg, juryordförande och professor i fysisk resursteori vid Chalmers.

Trots den pågående oljekatastrofen i Mexikanska golfen är det det långsamma utarmande fisket som är det största hotet mot havet, enligt Holmberg. Årets pristagare har gjort heroiska insatser för att skapa internationella helhetslösningar respektive framgångsrik opinionsbildning från gräsrotsnivå, säger han.

Priset är det elfte i ordningen och kommer att delas ut vid en ceremoni den 17 november i Göteborg då båda pristagarna kommer att vara närvarande. Bakom priset står Göteborgs stad och ett flertal företag.

Tidigare pristagare är bland andra Margot Wallström, Al Gore och Gro Harlem Brundtland.

TT

Fakta: Pristagarna

* Randall Arauz, ordförande för miljöorganisationen Pretoma, Costa Rica. Har fört en mångårig kamp för att förhindra hajfensfiske och har skapat internationell opinion mot fisket. Arauz har drivit igenom lagstiftning mot hajfensfiske i Costa Rica.

* Ken Sherman, oceanograf och marinbiolog, USA, har utvecklat konceptet Large Marine Ecosystems (LME) som förespråkar en samordnad och uthållig förvaltning av havet. I dag är LME accepterat över hela världen och i linje med omorganisationen av det svenska havsmiljöarbetet där man försöker få ett helhetsgrepp över fiskbestånd och fiske samt kust- och havsfrågor.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.