Hbtq-personer allt mer utsatta i coronakrisens spår

Publicerad

Situationen för hbtq-personer har förvärrats i många delar av världen i samband med coronakrisen. Inskränkta rättigheter och ökad ohälsa är bara några av konsekvenserna.

– Myndigheter ser inte att detta är en grupp som behöver stöd, säger SVT:s reporter Erik Galli.

I Sydkorea har medier pekat ut flera gayklubbar i huvudstaden Seoul som epicentrum för den nya smittvåg som drabbat landet. Något som gjort att exempelvis människorättsorganisationen Amnesty varnar för att mediers utpekande av ”vissa grupper” försvårat smittspårningen, vilket TT rapporterar om.

Fler hatbrott

Och i flera länder i Sydamerika har restriktioner gått ut på att man har flexibla utegångsförbud där bara kvinnor tillåts vara ute ena dagen och enbart män den andra. Ett regelverk som drabbar transpersoner, enligt Erik Galli. The Guardian rapporterat om att antalet hatbrott ökat i samband med reglerna. Och hbtq-personers rättigheter ser också en reträtt även i Europa.

Coronapandemin

– Ungern är ett exempel på land som använder coronakrisen som en förevändning att inskränka rättigheterna på bland annat hbtq-personer, säger Erik Galli.

Där har premiärminister Viktor Orbán fått ökad makt genom att kunna regera genom dekret, alltså att slippa gå genom det ungerska parlamentet. Detta som en del i det undantagstillstånd som införts i landet på grund av coronapandemin, vilket SVT tidigare rapporterat om. Men enligt Erik Galli har flera av regeringens beslut inte haft med coronapandemin att göra.

– Man nu förbjuda juridiskt könsbyte. Något som inte alls har med corona att göra, säger han.

Ljusglimtar

Även i Sverige riskerar situationen för hbtq-personer att bli värre på grund av coronapandemin. När många läkare på vårdmottagningar som inriktar sig på hbtq-personer flyttats till coronavården. Men det finns också ljusglimtar.

– När regeringen satsade 100 miljoner till organisationer som riktar in sig på våld i hemmet har man formulerat sig på ett sätt som också inkluderar hbtq-personer. Detta har välkomnats av RFSL där man varit orolig för vad som sker för unga hbtq-personer som måste stanna hemma från skolan i hem där de kanske inte har det så bra, säger Erik Galli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet