Helikopterföräldrar vakar över barnen

Uppdaterad
Publicerad

Det tar allt längre tid för unga att etablera sig i samhället med bostad och jobb. Många blir i stället beroende av sina föräldrar. Det har blivit så vanligt att det blivit ett begrepp helikopterförälder.

De kallas helikopterföräldrar. Det handlar om föräldrar som surrar lite oroligt över sina barn, även när de egentligen är vuxna.

-Det kan vi se i att föräldrar gärna hjälper sina barn ekonomiskt ganska länge, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Stöttar ekonomiskt

Nordeas årliga rapport om ungas ekonomi visar att nära en tredjedel av de unga har fått mer än 10.000 kronor från föräldrarna det senaste året. I genomsnitt hade föräldrarna bidragit med cirka 13.500 kronor.

Tusen unga personer mellan 18-29 år har deltagit i undersökningen.

Finns alltid där

Nittonåriga Siri Axelson arbetar på kafé, men är en av många som fortfarande bor kvar hemma hos sina föräldrar. Hon kan känna igen sig i beskrivningen av helikopterföräldrar.

-Ja, man har ju den tryggheten att de alltid finns där om man inte lyckas. Så då kan ju det göra för vissa att man kanske inte blir så motiverad att söka jobb, säger hon.

-Man är mån om sina barn. Man vill dem väl och har svårt att släppa greppet. Det är nog inte så onaturligt. Men man kan vara medveten som förälder om att det kan vara dags att släppa barnen så småningom, säger Ingela Gabrielsson.

Linda Nilarve

Linda Bock

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.