Hemester-effekt: ökat intresse för begagnade bilar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler har köpt begagnade bilar under det gågna pandemiåret. Snittpriset på en begagnad bil har ökat med drygt 8 procent sedan i fjol och ökningen kan ses som en ”hemester-effekt” att pengar som vanligtvis skulle gått till exempelvis en utlandsresa i stället läggs på en begagnad sportbil eller raggarbil.

I Norrbotten är intresset för äldre bilar störst och där har snittpriset på en begagnad bil ökat med 25 procent sedan i fjol. I juni 2020 var snittpriset på en begagnad bil 157 000 kronor och i juni 2021 hade priset stigit till 197 000 kronor.

Simon Andersson från Piteå köpte nyligen sin första begagnade Corvette från 1974.

– Det är ljudet som lockar framför allt, och så tycker jag att de är läckra och unika jämfört med dagens bilar, säger han.

Högre snittpris på sportbilar

Även begagnade sportbilar säljs snabbare i år. Under juni 2020 såldes en sportbil på 9 dagar jämfört med 25 dagar i juni 2020. Andreas Strid är bilhandlare i Stockholm och ser en tydlig ”hemestereffekt”.

– Många är hemma i stället för att åka utomlands, i stället för att spendera pengar på utlandsresor eller semesterbostäder så tänker man på hur man ska sysselsätta sig hemma.

Marcus Johansson i Stockholm är en av dem som inte har spenderat pengar på utlandsresor och han har bestämt sig för att köpa en sportbil innan årsskiftet.

– Man har varit hemma i ett och ett halvt år och inte kunnat resa på samma sätt. Man testar saker som man inte har gjort innan, och någonstans vill man spendera mer pengar på sig själv, säger Marcus Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.