Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Hultqvist är en tuff förhandlare, säger källor till SVT. Hör Allan Widman (L) och Blerta Hoti (S) om försvarsministern – och hans påstådda svängning i Nato-frågan. Foto: Karl Melander/TT

Hemliga spelet i S om Nato: ”Hultqvist kommer inte vara helt nöjd om vi går med”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist har varit benhård i sitt nej till ett Nato-medlemskap, men uppges nu vackla i frågan. SVT:s Politikbyrån kan nu berätta om det hemliga spelet bakom kulisserna – och om Stefan Löfvens oväntade inspel i debatten.

Så sent som i november sa Peter Hultqvist blankt nej till Nato, men Rysslands invasion av Ukraina har ställt allt på ända. Den så kallade Hultqvistdoktrinen, som har handlat om att vara så nära Nato som möjligt utan att vara medlem, kan snart vara ett minne blott.

Personer med insyn säger att det skett en glidning i inställningen till Nato. Och flera politiska motståndare som Politikbyrån har talat med att Peter Hultqvist i själva verket står närmare Nato än vad som är känt.

 – När man lyssnar till Peter Hultqvist så anar man att det finns en mer vänskaplig relation för Nato än den som hans parti i gemen representerar, säger Allan Widman (L) ledamot försvarsutskottet. 

”Är rädda för honom” 

Samtidigt pågår ett hemligt spel bakom kulisserna i maktpartiet Socialdemokraterna. Så sent som i dag kallade partistyrelsen till ett avgörande möte i frågan, rapporterar Aftonbladet. Mötet ska ske den 24 maj. 

Nu väntar tuffa förhandlingar och de källor som Politikbyrån har talat med beskriver Peter Hultqvist, av somliga kallad ”hulken”, som en tuff och god förhandlare som däremot inte alltid ger konkreta besked. 

– Han kan bli upprörd om man avbryter honom mitt i en mening. Jag tror nog att hans politiska motståndare är rädda för honom för att han är så mäktig och grym, säger Blerta Hoti (S), tidigare sakkunnig hos försvarsministern. 

Enligt Kristoffer Törnmalm, politikreporter på SVT som talat med flera källor inom S, vill man i partiet undvika en intern dragkamp i Natofrågan. 

– Det här blir Sveriges största beslut sedan vi gick med i EU och den svängning som ser ut att vara på väg har skett på bara några veckor, säger Kristoffer Törnmalm. 

– Att man har den här dialogen i partiet är för att det inte ska bli en strid, man vill förankra processen. Partiledningen har dock ett tungt mandat i frågan. Men det är klart att Peter Hultqvist inte kommer vara helt nöjd om vi går med i Nato. 

Löfvens uttalande förankrat i partiet 

Göran Persson, Mona Sahlin och Margot Wallström är några S-profiler som uttalat sig i frågan. Mest höjde folk dock på ögonbrynen när Magdalena Anderssons företrädare Stefan Löfven uttalade sig. 

Politikbyrån kan dock berätta att Stefan Löfven hade förankrat sitt utspel i partiet. Syftet ska ha varit sätta igång diskussionen och ge Nato-motståndarna i partiet självförtroende. 

Politikbyrån har sökt Peter Hultqvist, som avböjer att kommentera.

Säsongspremiären av Politikbyrån, ”Herr Njato”, handlar om Peter Hultqvist, Socialdemokraterna och Nato och sänds på SVT Play 19.30.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet