Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka risker pekas ut i Natoanalysen och vad innebär den för Sverige? Hör Dan Ekholm, ledarskribent på Vasabladet. Foto: Paul Wennerholm/TT/SVT

Finland: Natomedlemskap ökar stabiliteten

Uppdaterad
Publicerad

Den finländska Natoanalysen innehåller inga slutsatser och lägger inte fram några nya säkerhetspolitiska riktlinjer. Däremot konstaterar den att stabiliteten skulle öka i området om Sverige och Finland blev medlemmar.

– Jag tror att Finland och Sverige är väldigt samkörda i den här frågan nu jämfört med några veckor sedan, säger Dan Ekholm, ledarskribent på Vasabladet.

Den finska regeringen lämnade på onsdagen in sin nya säkerhetsanalys till riksdagen. Rapporten är en bred genomgång och lista både för och nackdelar med ett Natomedlemskap.

– Finlands förändrade säkerhetspolitiska omvärld kräver en säkerhetspolitisk omprövning av Finlands säkerhetspolitik, säger landets utrikesminister Pekka Haavisto vid presentationen av rapporten.

”Kommer inte ge någon tidtabell”

Processen med säkerhetsanalysen började efter Rysslands invasion av Ukraina.

Den finländska riksdagen inleder sin behandling av rapporten i nästa vecka. Parallellt kommer enskilda partier och ledamöter att ta ställning och när det bedöms att det finns en majoritet för att gå med i Nato, väntas regeringen och presidenten fatta beslut om en ansökan. Och det kan gå snabbt.

– Jag kommer inte ge någon tidtabell för när vi tar våra beslut, men jag tror att det kommer ske snabbt – inom veckor, inte månader, säger Finlands statsminister Sanna Marin som samma dag som rapporten presenterades besökte Stockholm för ett möte med Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Även i Sverige pågår arbetet med att ta fram en ny säkerhetspolitisk analys som kommer att presenteras i en offentlig rapport senast 31 maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.