Uppgift: Finska säkerhetsanalysen pekar ut Ryssland som ett hot

Uppdaterad
Publicerad

Vid 13-tiden, svensk tid, kommer den finska regeringen presentera en ny säkerhetsanalys. Rapporten väntas lista både för- och nackdelar med ett Natomedlemskap.

– Det har kommit förhandsuppgifter om att det i den här rapporten för första gången på årtionden konstateras att Ryssland är ett hot mot Finland, säger utrikesreporter Liselott Lindström.

Processen med säkerhetsanalysen började efter Rysslands invasion av Ukraina. Under onsdagen presenteras den för den finska riksdagen. Rapporten kommer inte ta ställning till om Finland ska söka Natomedlemskap utan lägga fram för- och nackdelar.

– Den är historisk på många sätt. På en natt fick Finland omvärdera hur man ska förhålla till den värld vi ser i dag, säger Liselott Lindström.

Nästa vecka kommer frågan att debatteras i finska riksdagen. Sedan väntas saken gå vidare till utrikesutskottet som lägger fram ett förslag. Enligt medieuppgifter, som Liselott Lindström hänvisar till, kan en ansökan om medlemskap lämnas in i början av maj.

– Det kommer att komma ett beslut väldigt snabbt.

Stort stöd för Natomedlemskap

I Finland är runt 60 procent av befolkningen positiv till ett Natomedlemskap, enligt den senaste opinionsundersökningen. Under tisdagen kom nyheten att över hälften av riksdagsledamöterna i den finska riksdagen är för ett Nato-medlemskap.

Samtidigt som rapporten presenteras befinner sig statsminister Sanna Marin i Stockholm. Där ska hon äta lunch med kollegan och partikamraten Magdalena Andersson.

– Det visar hur viktig den här analysen är. Sannolikt kommer Sanna Marin säga vilka tankar som finns i Finland gällande det säkerhetspolitiska läget. För Finland har det varit väldigt viktigt att Finland och Sverige går hand i hand i den här säkerhetspolitiska processen, säger Liselott Lindström.

”Rädd för att irritera Ryssland”

Men enligt flera experter kommer Finland inte bromsa sin process kring Natomedlemskap för att Sverige ska fatta ett beslut.

– Finland och Sverige har sannolikt inte haft så här nära kontakt sedan Finland var en del av Sverige, säger Liselott Lindström.

Hon säger också att det blivit tydligt att Sverige och Finland inte varit medlemmar i Nato av väldigt olika anledningar.

– Sverige på grund av att man värnar om sin alliansfrihet. Finland för att man varit rädd för att irritera Ryssland. Där har man sett det som att inte vara med i Nato varit ett sätt att hålla Ryssland lugnt. På grund av det ändrade säkerhetsläget ser läget annorlunda ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.