Ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova Foto: MAXIM SHIPENKOV/TT

Ryssland anklagar Linde för Nato-”propaganda”

Publicerad

Ryssland hävdar att utrikesminister Ann Lindes bedömning att det finns ett ryskt hot mot Sverige och Finland är ”propaganda”. Det säger ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova i en intervju med den statskontrollerade radiokanalen Sputnik, rapporterar Aftonbladet.

– Dessa uttalanden är dumma. De är inte baserade på fakta, de ligger i huvudströmmen av propaganda och provokation. De representerar inte folkets intressen i dessa länder, utan tjänar Natos intressen, som leds av USA, säger Maria Zakharova.

Uttalandet kommer samma dag som statsminister Magdalena Andersson (S) tar emot sin finska kollega Sanna Marin. Tillsammans håller de sedan en pressträff klockan 12.

Ett ämne som sannolikt ligger högt på dagordningen när de två ledarna möts är ett eventuellt medlemskap i Nato.

Finländska regeringen ska senare i dag lämna en säkerhetspolitisk redogörelse till riksdagen. Den väntas vara en bred genomgång och lista både för och nackdelar med ett finländskt Natomedlemskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.