Foto: SVT

Hemlösa får julklappar

Uppdaterad
Publicerad

I år har föreningen Hemlösa.se för första gången börjat dela ut julklappar till hemlösa i Stockholm.

Rune är en av alla som på lördagen fick lite kaffe, bullar och mat.

Fredag natt sov Rune på en parkbänk. Ibland värmer han sig i en Seven eleven-butik.

– Jag hoppas jag kommer in någonstans så jag slipper stå så här ute. För det här orkar man inte med. Jag har redan börjat få så ont så jag knappt står på benen, säger han iklädd röd luva och stort vitt skägg.

Delar ut klappar

Kewian Ferdowsi var hemlös i tre år innan han fick en liten etta. I dag hjälper han andra hemlösa via föreningen Hemlösa.se.

Varje morgon klockan sex ordnar föreningen frukostutdelning och vid lunch matutdelning i centrala Stockholm. Varannan dag under julen delar han ut julklappar klädd i tomtemössa och en hemsydd säckvävsdräkt.

– De behöver lite kärlek, lite hopp och lite ljus i deras hjärtan också. Om det är någon som behöver lite julklappar på riktigt, så är det de som är hemlösa, säger han. 

Minst 4 000  hemlösa

I en rapport från Socialstyrelsen från 2012 är cirka 34 000 personer utestängda från den ordinarie bostadsmarknaden. Enligt rapporten är cirka 4 000 av dem akut utan hem. Men flera föreningar som arbetar med hemlösa anser att mörkertalet är stort.

Gregory kom från Polen till Sverige för ett och ett halv år sedan. Han är 35 år gammal. Han har varit hemlös länge nu. De senaste dagarna har Gregory sovit på Centralstationen och på Cityterminalen i Stockholm.

– Jag kom inte till Sverige för att bli hemlös. Jag kom inte hit för att bli hemlös under en längre tid eller för evigt. Jag kom hit för att hitta ett jobb, säger han och huttrar i decemberkylan.

Lussekatter och bananer

Medan ett trettiotal män tar för sig av kanelbullar, lussekatter och övermogna bananer står två kvinnor och två flickor lite i bakgrunden bakom Klara kyrka. En av flickorna matar en duva. Kewian Ferdowsi fyller snabbt en plastpåse med mat och springer bort till flickan.

– De är nästan hemlösa också. Och de kommer varje dag tar emot mat och kläder, säger Kewian Ferdowsi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.