Foto: Julian Stratenschulte/AP

Hemmets rovdjur – hur farligt är det för naturen?

Uppdaterad
Publicerad

När våren kommer släpper många ut sina tamkatter i naturen. Som de flesta kattägare nog har märkt är katten ett rovdjur som släpar hem döda fågelungar och möss. Varje år dödar katter omkring 10 miljoner fåglar, men hur mycket påverkas naturlivet av katterna?

– Katten är ju ett rovdjur, det är en instinkt för katterna att jaga, säger Bo Söderström, docent i naturvårdsbiologi.

Varje år produceras det ett överskott av fågelungar, mellan 80 och 90 procent av dem överlever inte det första året. Av alla fågelungar som föds dödar katter ungefär 5 procent av dem.

LÄS MER: ”Håll lustmördarna inomhus i sommar”

Fara i nya områden

– Det finns inte något belagt fynd att någon fågelart på nationell nivå har försvunnit. Men lokalt har sällsynta fågelpopulationer försvunnit på grund av katter, säger Bo Söderström.

I städer har katter inte en så stor påverkan på fågellivet, men i nya bostadsområden där smådjuren inte är vana vid katter kan deras inflyttning ställa till det.

– Man brukar säga att det finns en naiv fågel och fauna. De har aldrig upplevt ett så formidabelt rovdjur, säger Bo Söderström.

Inte bara minkar som förstör

Ett annat problem för fåglarna är amerikanska minkar som släppts ut i Sverige, men det gäller i huvudsak på skärgårdsöar.

– På fastlandet är katten det värsta rovdjuret som människan har släppt ut, säger Bo Söderström.

Het debatt om katters jakt

I Sverige finns det i dag ungefär 1,1 miljoner katter och ungefär hälften av dem är innekatter.

– Hur pass stor påverkan katter har är en väldigt het debatt, det är en väldigt överhettad och känslig debatt. Min personliga tro är att dom inte har så stor påverkan på de fåglar som häckar nära människa, säger Bo Söderström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.