Det är fullt av liv på grönsaksmarknaden i Jakobsberg i norra Stockholm.
Förskolläraren, islamologen och debattören Suad Mohamed dricker en latte och visar nyhetsartiklar på sin läsplatta. De beskriver debatter i Marocko, Egypten och Tunisien och handlar om unga kvinnor som argumenterar för att de ska få gifta sig med samma man.
Suad Mohamed har bott i Sverige 32 år, föreläser om islam och kallar sig feminist. Hon är bestämd och ger raka svar på en fråga hon anser behöver debatteras. Den om månggifte.
LÄS MER: Olagligt och straffbart att gifta sig med fler
Trots att hon själv lever i en monogam relation, anser hon att polygami borde vara tillåtet enligt lag i Sverige.
– Varför inte? Den rätten är inte bara för mannen. Det är också kvinnans rätt, säger hon.
Mamman blev svartsjuk
I Etiopien växte Suad Mohammed upp i en familj där hon var barn i pappans första äktenskap. Sedan skaffade pappan sig ytterligare två fruar, i andra städer.
Hennes mamma blev svartsjuk, men hon fick acceptera situationen eftersom Koranen tillåter att en man gifter sig med upp till fyra kvinnor samtidigt. Om han kan behandla alla likvärdigt. För Suad Mohamed, som är en troende muslim, är detta självklart.
– Alla muslimer som tror på Koranen och profetens väg vet att en man får gifta sig med flera.
Har fått extramammor
I dag är hennes biologiska föräldrar döda, men hon har sina bonusmammor kvar. Hon ringer dem regelbundet.
– De är en del av min familj. Det är inga konstigheter med mammorna. Det finns inga hatkänslor eller att de har tagit min pappa. Jag har inte dem. Det har varit min pappas val. De har blivit extramammor för oss, säger hon.
Flera gånger under intervjun upprepar Suad Mohamed att det också handlar om kvinnans rätt att kunna välja att ingå i ett äktenskap som en av flera fruar med samma man. Men en kvinna får inte vara gift med mer än en man samtidigt.
– Nej, det vanliga och naturliga i mänskligheten är att en kvinna bara vill ha en man. Om en kvinna vill ha fler män, då blir man kallad annat. Den titeln vill man inte ha.
”Lika bra att det blir offentligt”
Suad Mohamed anser att det bara är hyckleri att inte låta folk leva som de själva vill, när det enligt henne samtidigt anses ”normalt att ha en fru och tio älskarinnor” utan problem. Därför vill hon att månggifte blir tillåtet i Sverige, på samma sätt som det blivit lagligt att ingå samkönade äktenskap. Enligt henne kommer de som vill gifta sig med flera ändå göra det utomlands, utan att registrera det hos myndigheterna.
– Det är lika bra att det blir offentligt. Precis som andra relationer tillåts borde man också tillåta månggifte, säger Suad Mohamed.
LÄS MER: Leila Ishak: ”Månggifte hör inte hemma här”
Fakta: Polygami
Polygami kan vara tillåtet enligt vissa tolkningar av Koranen, vilket gör det möjligt för en man att vara gift med upp till fyra fruar samtidigt. Seden praktiseras främst i muslimska länder i Afrika, Mellanöstern och delar av Asien, men förekommer också inom mormonska samfund och bland vissa afrikanska folkgrupper. Sydafrikas president Jacob Zuma, som kommer från zulufolket och inte är muslim, är känd polygamist med sex fruar.
Den här traditionen är i minoritet som samlevnadsform i länder där månggifte förekommer, enligt Mosa Sayed, universitetslektor vid Juridiska institutionen vid Uppsala universitet, med specialisering i internationell privaträtt och islamisk rätt.
I en undersökning av Pew Research Center frågades muslimer i 37 länder om de anser att polygami är moraliskt acceptabelt. Acceptansen är störst söder om Sahara i Afrika där minst sex av tio i Nigeria och nära nio av tio i Senegal accepterar polygami. I Bosnien-Herzegovina och Azerbadzjan svarar fyra procent däremot att denna samlevnadsform är acceptabel. Mer än hälften av muslimerna i tolv av de tillfrågade länderna, bland annat Turkiet och Tunisien, anser att månggifte är omoraliskt.
Så säger Koranen om polygami:
[4:3] Om ni är rädda att inte kunna behandla de faderlösa med rättvisa, tag då [andra] kvinnor som är tillåtna för er till hustrur – två eller tre eller fyra; men [begränsa er till] en enda om ni inte tror er om att kunna behandla dem alla lika – eller [vänd er till] någon av dem som ni rättmätigt besitter. Detta gör det lättare för er att undvika partiskhet.