Ivans mamma Perunita utsattes för hot och pressades på pengar efter att sonen flytt männen som tvingade honom att tigga. Foto: SVT

Hennes son tvingades tigga – lyckades fly

Uppdaterad
Publicerad

Ivan och Vladimir lyckades fly männen som tvingade dem att tigga på gatorna i Avesta. Då blev Ivans familj i Bulgarien hotad och krävd på pengar.

I maj 2016 tar två unga bulgariska män kontakt med polisen. De heter Ivan och Vladimir och berättar att de lyckats fly från de två män som tvingat dem att tigga på Avestas gator. De har inga pengar och ingenstans att ta vägen.

Tomas Lundén är med i en frivilliggrupp som hjälper tiggare i Avesta och aktiv i frikyrkan. Han blir kontaktad av polisen och är den som hjälper Ivan och Vladimir att ta sig från Avesta till annan ort.

– I början trodde jag att det var familjärt och att tiggarna delade på de pengar som kom in. Men med tiden fick jag reda på att det inte var så. Tiggarna berättade att de får lämna ifrån sig sina intjänade pengar till några män som styr gruppen.

”Bossarna” äger tiggarplatserna

Tomas Lundén känner tiggarna i Avesta väl. Av dem har han hört att det är två bröder som anser att de äger tiggarplatserna i Avesta. De är i 35-årsåldern och många är rädda för dem. De går under namnet ”bossar”.

– Hållhaken de har är hot om våld. Att man ska misshandla. De två killarna som jag hjälpte härifrån var rädda att få sitt hus nedbränt i sin hemstad, berättar Tomas Lundén.

Ivan och Vladimir uppges numera befinna sig hemma i Bulgarien och Uppdrag granskning åker därför till den nordöstra delen av landet, en av Europas fattigaste regioner och den plats där många av tiggarna i Sverige kommer ifrån. Vi vill hitta Ivan och Vladimir och åker till deras hemby Chomakovtsi, ett litet samhälle med runt 1000 invånare.

Den lokala borgmästaren Dimcho Beshovski hjälper oss att hitta till Vladimirs hus. Han är inte hemma men vi får träffa hans farmor Violeta. Vi frågar henne om känner till vad hennes barnbarn varit med om i Sverige.

– Han bara försvann helt plötsligt en kväll när jag skulle stänga för hönsen. Jag fattade ingenting. Sen kom en zigenerska och sa att de hade åkt till Sverige. Några zigenare hade lurat dem till att tigga, berättar Vladimirs farmor Viloleta.

Lockas med jobb – tvingas tigga istället

Farmodern bekräftar delar av det som står i polisanmälan, även om hennes barnbarn Vladko som hon kallar honom, inte talat om allt för henne. Hon berättar att det är hon som tagit hand om honom sedan hans pappa dog. Hon kan inte säga något om vilka som tog Vladimir till Sverige men hon berättar att många blir lurade på liknande sätt.

– Andra har åkt för att plocka blåbär men blivit lurade och kommit tillbaka, säger hon.

Den andre killen, Ivan, är rom och ska bo längre ner på samma gata som Vladimirs farmor. Men han är också på annan ort för att arbeta. Vi träffar Ivans mamma Pertunia och hans lillasyster. De berättar om hans resa till Sverige.

– När de kom dit sov de i tält, det var väldigt kallt. Sen fick de direkt börja tigga utanför några affärer. De har inte fått några pengar, de fick bara så att det räckte till en kopp te, berättar Pertunia.

Hon berättar att Ivan ringde från Sverige och sa ”mamma det är jättedåligt här, vi har börjat tigga. Jag vill härifrån”. Hon uppmanade honom att ta sig därifrån och kontakta polisen. Att Ivan lyckades rymma från ”bossarna” fick konsekvenser också för familjen.

– Vi fick stora problem. De ringde hela tiden och hotade med att komma och misshandla oss. De skulle ta mig och min dotter för att vi skulle tigga.

Krävde familjen på pengar

Hon berättar att männen, som kommer från en annan by, Kneja, har krävt henne på pengar och att de höjde summan för varje samtal. Men hon sade som det är: hon har inga pengar och efter ett tag slutade de att ringa.

– Det här är inget nytt. Det har pågått i många år, säger mamma Pertunia.

Efter resan till Bulgarien åker vi tillbaka till Avesta. Vi vill försöka träffa ”bossarna” från Kneja. Men de verkar inte vara kvar och flera av tiggarplatserna gapar tomma.

Tomas Lundén, frivilligarbetaren som hjälpte Ivan och Vladimir att fly från ”bossarna” tror att det är på grund av en tiggande 15-årig flicka. Ryktet säger att 15-åringen är tillsammans med en av bossarnas söner.

– Jag gjorde orosanmälningar till socialförvaltningen och det verkar som att myndigheterna har börjat agera. Och nu har de nog dragit som det verkar, allihop, berättar Tomas Lundén.

Tomas Lundén tror dock inte att det dröjer många veckor innan tiggarplatserna är fyllda igen. Av samma eller andra personer.

I Sverige har polisen valt att lägga ned Ivans och Vladimirs ärende. Mattias Skarp är polischef i Avesta och till P4 Dalarna säger han:

– Det är svårt att driva en utredning hela vägen i fall de som anmäler brottet och är utsatta för brottet har lämnat landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG – Att vara ägd

Mer i ämnet