Lina berättar om hur hon utsatts för grova sexuella trakasserier under sin tid i armén. Foto: Privat

Vittnesmål från värnplikten: Grova trakasserier krossade officersdrömmarna

Uppdaterad
Publicerad

Lina Lejonklou är en av kvinnorna som skrivit på uppropet #givaktochbitihop. Hon vittnar om grova sexuella trakasserier från sin tid som värnpliktig i det svenska försvaret.

Lina Lejonklou kommer från Mullsjö utanför Jönköping. Som barn var hennes drömyrke att bli officer, men drömmarna krossades efter värnplikten.

För drygt tio år sedan gjorde hon lumpen på P4 i Skövde. Efter sin tid inom armén fick hon sjukskriva sig i tre år.

Kampanjen #MeToo

– Ganska snart efter att jag hade muckat så sjukskrevs jag för depression. Det visade sig senare att det var posttraumatiska stressymptom på grund av allt jag råkade ut för.

– När jag sedan blev frisk och sökte till Försvarshögskolan så sa de att de inte ville ha mig. Psykologen underkände mig för att jag hade för svagt psyke.

Stånd, bröstbilder och onani

Hon berättar nu delar av vad som hände under värnplikten.

Killar som klistrade upp bilder med silikonbröst på skåpen för att visa hur tjejer skulle se ut. Killar som går omkring nakna med stånd. Killar som onanerade på logementet när gruppen hade gruppuppgifter.

– Man kunde ligga och försöka läsa och så kom en naken kille och runkar i ansiktet.

Spegeln blev nedsprutad med sperma

Lina Lejonklou berättar om hur hon tvingas klä av sig naken framför samtliga plutonsbefäl under en övning. Dessutom visades det porrfilm, både i bussar och på logementet. När hon påpekade detta så straffades hon.

– Jag hade en egen dusch och toalett då. När jag kom tillbaka efter helgledigheten var hela spegeln nedsprutad med sperma.

– Det var så äckligt och jag blev så chockad. Jag rapporterade det vidare och visade vad som hänt, men jag var tvungen att själv städa spegeln och ingenting hände.

Avråddes från att anmäla

Juristen vid P4 i Skövde avrådde sedan Lina Lejonklou från att polisanmäla händelsen eftersom det kunde skada hennes framtida karriär som yrkesofficer.

– Vi hade problem med porr. Jag var chef för nätverket för kvinnliga värnpliktiga och påtalade det eftersom tjejerna hade bett mig att ta upp det. Ryktet gick att Lejonklou hade förbjudit porr och det var inte populärt.

Hoppas på att systemet chockas

Lina Lejonklou hoppas att uppropet kommer leda till att Försvaret tar in många fler tjejer framöver.

– Vi måste chocka systemet. Nu kanske metoo-kampanjen gör det. Nu kan man inte blunda för vad som händer längre, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet