Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Den förlorade makten, regeringens beslut och bröllopet – Herman Lindqvist om händelserna som omformat monarkin

Uppdaterad
Publicerad

Ingen kung har varit så politiskt maktlös sedan frihetstiden på 1700-talet. Men ingen kung har heller gjort mer för monarkins bevarande än hans majestät Carl XVI Gustaf.

Det menar historikern och författaren Herman Lindqvist – och listar tre vändpunkter i den svenska monarkens liv.

Det var genom att gifta sig med Silvia Sommerlath – en ”vanlig adlig” – som Carl XVI Gustaf tog första steget för att säkra monarkins framtid.

Enligt Herman Lindqvist höll kungen Silvia hemlig för sin farfar, Gustaf VI Adolf.

– Han var oerhört sträng på den här punkten och hade personligen knuffat ut två söner samt en brorson ur kungafamiljen för att de gifte sig icke-kungligt. Han hade absolut stoppat Silvia, säger Herman Lindqvist i Politikbyrån.

Han fortsätter:

– Gustaf VI Adolf var oerhört stolt över att Carl Gustaf hade fyra generationer äkta kungliga föräldrar på både mödrarnas och fädernas sida. Äntligen hade ätten Bernadotte nått den grad av kunglighet som krävs i de europeiska gamla hoven för att anses vara riktigt kunglig.

Herman Lindqvist om kungen: ”Får bita sig i tungan”

I och med giftermålet med Silvia fick denna era sitt slut. I dag, när alla kungabarnen och deras barn är tronarvingar, finns det elva personer i kö för tronen efter kungen.

– Historiskt sett har det aldrig varit så många, säger Herman Lindqvist.

Du har sagt att kungen ibland är frustrerad över att han inte kan uttrycka sin personliga åsikt i vissa frågor och att han därför kan framstå som lite tillknäppt i intervjuer?

– Ja, han får bita sig i tungan, för om han hostar åt fel håll så är det någon galen statsvetare som poppar upp i Lund eller någon annanstans och säger att han har begått det värsta brott som någonsin har begåtts i Sveriges historia.

I klippet ovan listar Herman Lindqvist tre händelser som omformat monarkin – och se mer om hur politisk Sveriges officiellt sett mest opolitiska kung egentligen är i veckans Politikbyrån: Ers politiska majestät.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.