Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag var inte närvarande. Jag hade inte kunnat hjälpa till.” Se klipp ur dokumentären ”Kungen och jag”. Foto: ur dokumentären: ”Kungen och jag”

Unika dokumentären visar: Kungen var inte med under sina barns förlossningar

Uppdaterad
Publicerad

I ett unikt porträtt tar regissören Karin af Klintberg med tv-tittarna på en resa genom kung Carl XVI Gustafs liv. Det är första gången som en svensk kung släpper in en filmare så nära in på livet. Genom småbarnsåren, som kungen undvek genom att jogga, och alla barnafödslar, som han missade.

– Vi är ju alla sprungna ur vår tid. Jag pratar med en man som är född 1946, då papparollen såg annorlunda ut. Jag tror han önskar att han varit mer närvarande, men han är kung och det är plikten framför allt, säger af Klintberg.

”Hur är det egentligen att vara kung?” Regissören Karin af Klintberg ställer frågan till en gladlynt kung Carl XVI Gustaf som gjort sig redo för att dela med sig av sitt liv inför kameran under två års tid.

Efter af Klintbergs dokumentärfilm ”Kungen”, som visades på bio under våren, följer nu hennes dokumentärserie i tre delar, där arkivbilder från hela kungafamiljens liv varvas med klipp från tidigare stängda rum. Vi får följa med in på säkerhetsmöten med regeringen, förstulna blickar mellan nygifta Carl XVI Gustaf och Silvia – ända in till det sårbara familjelivet.

– Det har varit så intressant att få access till den här världen. Jag har försökt titta på honom nästan som man tittar på en gnu på savannen – liksom biologiskt, antropologiskt, säger af Klintberg i SVT:s Morgonstudion.

Sprang ut och joggade under småbarnsårens ”hell-hours”

I den tredje delen av dokumentärserien, som sänds i SVT1 den 18 september, berättar kung Carl XVI Gustaf att han inte varit med under något av sina barns födslar. Han tyckte inte att han ”fyllt någon funktion”, säger han. Och när småbarnsårens ”hell-hours” var slagna, gav han sig istället ut för att jogga.

– Jag skyllde på att jag skulle ut och motionera. När jag ser tillbaka på det förstår jag inte hur det gick riktigt, säger kungen i serien.

Har kungen något dåligt samvete för det gentemot barnen?

– Nej inte egentligen. Det kommer inte barnen gilla när jag säger det här, men de känner mig så väl att de vet precis vad jag tycker och tänker.

Se unika inblicken i kungafamiljens småbarnsår i videon ovan. Första avsnittet i dokumentärserien ”Kungen och jag” finns på nu SVT Play och sänds i SVT1 klockan 20.00 i kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.