Anders Borg på jakt. Foto: TT

Herrgårdsmiddag och fyrstjärnigt hotell ingår i Holmens representationsjakter

Uppdaterad
Publicerad

Fyrstjärnigt hotell, middag på herrgård och jakt på klövvilt. Det ingår i skogskoncernen Holmens representationsjakter som förre finansministern Anders Borg deltagit i vid flera tillfällen.

– Att kombinera jakt med representation är ett bra sätt att bygga nätverk, säger ordförande Fredrik Lundberg.

Holmens styrelseordförande Fredrik Lundberg misstänks för givande av muta i samband med de representationsjakter som han brukar vara värd för i koncernens regi.

Förre finansministern Anders Borg, som nu har delgivits misstanke för mottagande av muta, har varit en av gästerna. Andra välkända namn som deltagit i jakterna är Nordeas ordförande Björn Wahlroos, dåvarande Vattenfallschefen Lars G Josefsson och dåvarande landshövdingen i Östergötlands län Björn Eriksson, har Dagens Nyheter tidigare rapporterat.

Stärka koncernens nätverk

Fredrik Lundberg säger till SVT Nyheter att han brukar vara värd för jakterna två–tre gånger om året, normalt sett handlar det om två klövviltsjakter och en andjakt. Syftet är – förutom vanlig viltvård – att förstärka koncernens nätverk.

– Att kombinera jakt med representation är ett bra sätt att bygga och underhålla ett nätverk. Det här har vi gjort under många decennier. Jag har varit värd sedan jag tog över som ordförande i styrelsen för 22 år sedan, säger han.

Sker i Norrköpingsområdet

Samtliga jakter sker i Norrköpingsområdet, där koncernen har betydande verksamhet i form av skog, sågverk och pappersbruk. Det brukar vara 12–14 personer inbjudna till varje jakt, varav några från bolaget och styrelsen.

– Resten är externa personer som vi tycker är viktiga för Holmens nätverk, som vi vill underhålla relationen med och skaffa oss kunskap och information av. Det är ett kunskapsutbyte som spänner över ett brett fält: makroekonomiska frågor, räntor, valutor, organisationsfrågor och personfrågor. Det är många saker man har anledning att vara uppdaterad om, om man sitter i en styrelse, säger Fredrik Lundberg.

Bor på fyrstjärnigt hotell

Enligt Fredrik Lundberg har Anders Borg deltagit i jakterna vid flera tillfällen, en gång 2014 men även tidigare under sin tid som finansminister. Han vill dock inte säga exakt varför Anders Borg var inbjuden.

– Jag vill inte recensera någon person. Men det är väl ganska uppenbart att en person som Borg besitter mycket kunskap och erfarenhet.

Jakterna äger rum under en dag. Deltagarna bor på fyrstjärniga President hotel i Norrköping. Dessutom ingår måltider på hotellet och i skogen. Middagen efter jakten arrangeras på Holmens egen herrgård, Hults herrgård.

– Folk måste ju äta. Jag är inte beredd att gå in på hur matsedeln ser ut. Vi försöker bygga Holmens varumärke, då har vi naturligtvis också en god nivå på måltider – men inga excesser.

Enligt Fredrik Lundberg ingår varken resor eller andra gåvor.

Bad om att få betala

2015 talade Dagens Nyheter med två jägare som uppskattade värdet på en representationsjakt – med två dagars jagande, övernattning, middag och frukost – till 10.000 kronor, lågt räknat. Enligt tidningen har Anders Borg ha varit med på flera jakter på älg och kronhjort och betalat 2.500 kronor per gång ur egen ficka. Borg ska dock ha inte ha övernattat.

Enligt Holmens koncernchef Henrik Sjölund bad Anders Borg själv om att få betala för jakten.

– Vi har i Holmen skog en gängse summa på 2.500 kronor som vi använder för de som vill jaga hos oss och det fick även Anders Borg betala, säger han.

Han vill dock inte svara på om Borg betalade vid alla tillfällen eller vid det tillfälle som nu är uppe för granskning.

Vill inte avslöja värdet

Varken Fredrik Lundberg eller Henrik Sjölund vill säga något om det egentliga värdet på jakterna.

– Det kommenterar vi inte så länge förundersökningen pågår. Vi tycker att både Holmen och Fredrik har hållit sig inom de regler som gäller, sedan får vi se om åklagaren gör en annan bedömning, säger Henrik Sjölund.

SVT Nyheter har sökt Anders Borg, som hänvisar till sin advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.