Isabella Lövin (MP) och Ulf Kristersson (M) från debatten i kväll. Foto: SVT

Het debatt mellan Kristersson (M) och Lövin (MP) om framtidens klimatpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en het debatt mellan Ulf Kristersson (M) och Isabella Lövin (MP) i måndagskvällens Aktuellt. Både Alliansen och regeringen är i dagsläget överens om att Sverige ska ha noll nettoutsläpp av växthusgaser till år 2045. Men partiernas lösning på hur man ska nå målet skiljer sig åt.

En klimatfråga som lett till stor debatt är flygskatten där Miljöpartiet varit starka förespråkare för en höjning av en sådan, medan Moderaterna vill slopa den helt.

– Det är inte en effektiv klimatpolitik, speciellt när forskning visar vilka risker vi löper, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin tidigt i debatten.

– Vi vill att man stoppar utsläppen, inte bara flyttar dem utomlands. En flygskatt gör det svårare att resa i ett av Europas mest avlånga länder. Jag är rädd att ni begränsar flygande istället för själva utsläppen, svarar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Dieselskatten på tapeten

Ulf Kristersson hävdar att flygskatterna i längden är en tandlös metod för att sänka utsläppen.

– Flygskatten påverkar i praktiken flygstolar, avstånd och resande. Det bidrar inte till någon teknisk utveckling som skulle göra flygen mindre miljöskadliga, säger Kristersson.

Isabella Löfvin kontrar med att påpeka att Moderaternas svar på klimatkrisen är att sänka skatterna på diesel och bensin.

– Det förstår minsta barn att det inte är sättet att minska utsläppen i Sverige, säger Lövin.

Se mer av ordväxlingen i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.