Hetaste namnen till Stefan Löfvens nya regering

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven är vald till ny statsminister. I dag klockan 11 avslöjas vilka som blir ministrar i den nya regeringen. Vilka är de hetaste namnen? Vi frågade tre experter.

De hänger löst

Forskningsministern och landsbygdsministern kan hänga löst. Foto: Fredrik Sandberg, TT/Jessica Gow,TT

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har redan meddelat att han slutar, liksom kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och migrationsminister Heléne Fritzon (S) som kandiderar till EU-parlamentet. Men även andra kan sitta löst.

– De socialdemokratiska statsråd det talas om är landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

När det gäller de miljöpartistiska statsråden så är det språkrören som avgör vilka det blir. Elisabeth Marmorstein tror att Miljöpartiet tappar utbildningsministerposten när Gustav Fridolin (MP) nu lämnar.

– Den vill Socialdemokraterna gärna ha och att MP fick den från början var ju mycket på grund av att Fridolin var så profilerad i skolfrågan.

Trots att Miljöpartiet gjorde ett dåligt val så är det inte säkert att de får färre ministerposter säger statsvetaren Jenny Madestam.

– Jag kan tänka mig att det har villkorats. Ministerposter är viktigt för ett parti, det signalerar ett styrkeförhållande och är viktigt för dynamiken. Många menar att MP har fått göra avkall på så många av sina viktiga frågor under förra mandatperioden och att få behålla sina ministerposter skulle kunna vara ett sätt att balansera det.

De sitter säkert

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) bör kunna räkna med ministerposter. Foto: Ulf Palm, TT/Jonas Ekströmer, TT

Flera av statsråden sitter säkert om de själva vill fortsätta, säger Elisabeth Marmorstein.

– Några av de S-statsråd vi nog kan räkna med finns kvar är finansminister Magdalena Andersson, försvarsminister Peter Hultqvist, energiminister Ibrahim Baylan, socialminister Annika Strandhäll, justitieminister Morgan Johansson och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin är också given liksom finansmarknadsminister Per Bolund. Han är ju en av de hetaste kandidaterna till att bli nytt språkrör.

Även Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare och debattör, tror att Stefan Löfven vill behålla Morgan Johansson, Peter Hultqvist och Annika Strandhäll.

– Jag tror inte heller att han vill undvara utrikesminister Margot Wallström, men hon kanske skulle kunna tänka sig det själv.

Hetaste oväntade namnen

Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Foto: Jessica Gow/TT

2014 var den stora skrällen att Alice Bah Kuhnke knep en ministerpost, en lika stor överraskning tror inte Elisabeth Marmorstein att vi kan förvänta oss den här gången. Men kanske en comeback.

– Oväntad vet jag inte men många tror ju att Anders Ygeman (S) ska komma tillbaka. Han var väldigt populär som statsråd, å andra sidan behöver Löfven en stark gruppledare i riksdagen som kan hålla ihop det här potentiellt skakiga samarbetet med C och L.

Stig-Björn Ljunggren menar att överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna kan komma att märkas på ministerposterna.

– Blir det aktuellt att tillsätta en minister med ansvar för någon av de frågor som överenskommelsen gäller så krävs det någon med stor legitimitet och kunskap i de frågorna. Till exempel någon med facklig förankring i arbetsmarknadsfrågorna, säger han och tillägger:

– Det skulle kunna vara LO:s ordförande (Karl-Petter Thorwaldsson, reds. anm).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet