Utbildningsminister Jan Björklund (fp) menar att ämnet ”behandlats som något katten har släpat in”. Regeringen tänker sig en obligatorisk a-kurs i historia på 50 eller 100 poäng.
I mars är tanken att regeringens utredare Anita Ferm ska presentera förslaget till den nya gymnasieskolan som ska genomföras hösten 2010.
Kraven krymper
I det nya gymnasiet sänks de teoretiska kraven i den yrkesförberedande utbildningen och i lärlingsutbildningen. Men historiekunskap ska finnas på schemat för alla, också de praktiska programmen, enligt tilläggsdirektiven till gymnasieutredningen.
-I läroplan efter läroplan har ämnet bara krympt. Det är inte acceptabelt, säger Björklund till Svenska Dagbladet.
För närvarande finns åtta kärnämnen på gymnasieskolan: Svenska, engelska, matematik, idrott och hälsa, samhällskunskap, religionskunskap, naturkunskap och estetisk verksamhet.
Vänstern välkomnar
Både de politiska partierna och Lärarnas riksförbund välkomnar idén.
I den gymnasiereform som den förra regeringen planerade ingick bl.a just att göra historia till kärnämne. Reformen återkallades dock efter valet.
Rossanna Dinamarca, skolpolitisk talesman för vänsterpartiet, säger till Svenska Dagbladet att det är bra att alliansregeringen nu är redo att uppvärdera historieämnet.
Facket: Utbildning viktigt
Även lärarfacket är positivt. Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, välkomnar beskedet, men kommer också med ett krav till skolministern:
-Historia ska undervisas av lärare som har utbildning i ämnet, säger Fjelkner.