Anna Jarvis – grundaren bakom Mors dag. Hennes uppväxthem är i dag museum. Foto: AP

Anna Jarvis är kvinnan bakom Mors dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag firar vi Mors dag, och vykort, blommor och presenter hittar sin väg till mammor över hela landet. Dagen har uppmärksammats i Sverige sedan 1919, men den har sitt ursprung i USA och fredsrörelsen under det amerikanska inbördeskriget.

I Sverige firas Mors dag fjärde söndagen i maj, och högtiden introducerades i den svenska kalendern med hjälp av författaren Cecilia Bååth-Holmberg.

Men dagen har anor som går ännu längre bak i tiden, till ett USA delat mellan nordstater och sydstater.

Mödrarnas kamp

Den som anses vara grundaren av det moderna Mors dag-firandet i världen är Anna Jarvis.

Jarvis föddes 1864 i West Virginia, året innan det amerikanska inbördeskriget skulle komma att ta slut. Hennes mor var samhällsaktivist och krigsmotståndare, och idén om en ”Mother's Day” existerade redan i moderns umgängeskrets. Tanken var högtiden skulle ena mödrar i Amerika och världen – i kampen mot de krig som de senaste åren tagit så många av deras söners liv.

Men det var alltså Anna Jarvis som skulle förverkliga idén om en nationell dag för att fira världens mödrar.

Kampanjer gav resultat

Jarvis uppmuntrades av sin mor att utbilda sig på universitetet, och hon kom senare att jobba som både lärarinna, bankbiträde, och annonsredaktör på en försäkringsbolag. Jarvis hade alltid en mycket nära relation till sin mor, och efter moderns död 1905 beslutade hon sig för att försöka införa Mors dag som ett sätt att hedra moderns minne.

Efter att ha lagt ner tid och möda, genom att både skriva mängder av brev till inflytelserika amerikaner och genomföra kampanjer, införde Jarvis hemstat West Virginia den nya helgdagen år 1910. Därefter följde många stater snabbt efter – och succén var ett faktum.

Fyra år senare blev Mors dag slutligen en nationell högtidsdag i USA efter ett beslut undertecknat av dåvarande president Woodrow Wilson. Högtiden firas andra söndagen i maj, vilket Jarvis själv önskat eftersom det var söndagen närmast hennes egen mors dödsdag.

Motsatte sig kommersiella intressen

Anna Jarvis såg själv på Mors dag som en dag då varje familj kunde hylla sin modersgestalt och visa uppskattning för hennes kärlek och omhändertagande.

Men när blomsterbutiker och företag som tillverkade gratulationskort började använda dagen som ett sätt att marknadsföra sina produkter blev Jarvis mycket upprörd. Hon menade att den högtidsdag hon skapat utnyttjades för kommersiella intressen, och protesterade högljutt mot detta.

Men hennes invändningar lyckades inte stoppa utvecklingen, och enligt USA:s största tillverkare av gratulationskort är Mors dag-kort i dag det tredje populäraste kortet att skicka – efter jul- och alla hjärtans dag-kort.

Mors dag i Sverige

Till Sverige kom Mors dag-firandet via Storbritannien, och det var författaren Cecilia Bååth-Holmberg som 1919 introducerade firandet.

Redan året därpå gavs en broschyr ut av ”Kommitterande för Mors dag” – med råd om hur firandet kunde se ut. Men det tog flera årtionden innan Mors dag skulle komma att uppmärksammas i den utsträckning som det görs i Sverige i dag.

Mors dag-fakta:

  • Mors dag blev helgdag i USA år 1914
  • Har firats i Sverige sedan 1919
  • Uppmärksammas i länder över hela världen vid olika tidpunkter på året
  • Flest länder, över 60 stycken, firar Mors dag den andra söndagen i maj
  • I Sverige firas Mors dag den fjärde söndagen i maj
  • Det finns drygt 2,8 miljoner mammor i Sverige
  • En svensk förstagångsmamma är i genomsnitt 29 år gammal
  • 49.500 mammor kan bli firade för första gången i år
  • Vanligaste namnen bland nya mammor är Anna, Sara och Emma

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.