• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Många ger blommor till mamma på Mors dag. Foto: TT

Vad önskar sig mamma?

Uppdaterad
Publicerad

Blomsterhandeln har en av sina bättre helger, och var fjärde handlare säger att Mors dag är ett viktigt försäljningstillfälle för butiken. Intresset för att fira dagen är stort, menar Hans Tjernström, presschef på Svensk handel. Men vad vill mamma egentligen ha?

Fjärde söndagen i maj står ”Mors dag” markerat i kalendern, och många mödrar kommer med stor sannolikhet att få motta en blombukett i dag.

– Blommor är väl lite för Mors dag vad slipsen är för Fars dag, säger Hans Tjernström, presschef på Svensk handel.

Men det är inte bara blomsterhandeln som det går extra bra för denna helg. Många butiker är bra på att möta köpviljan hos kunderna, och det är ett bra kampanjtillfälle, menar Tjernström. Många tar fram specialgjorda kit, och marknadsför sina produkter specifikt för Mors dag.

Vanligaste presenterna

Förutom blommor är chokladaskar och konfektyr några av de vanligaste presenterna. Skönhetsprodukter är också ett område som växer.

– Men även att köpa en bok, det ligger ganska bra i prisklass, säger Hans Tjernström.

Det vanligaste är att man lägger mellan 100-200 kronor på en present till mor – men uppåt 500 kronor är heller inte ovanligt.

Många vill fira mamma

Intresset för att fira Mors dag är stort, och människor verkar värdesätta en möjlighet att visa mamma uppskattning.

Men hur vill hon själv helst bli firad?

– Vi har faktiskt frågat mamma vad hon helst vill ha själv, och det är att umgås med sina barn. Handla grejer i all ära, men det verkar som att mamma vill ha lite kvalitetstid på Mors dag, säger Hans Tjernström, presschef på Svensk handel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer