Foto: TT

Historikern om nya prinsessan: Ytterst liten chans att regera

Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neills nya dotter, Adrienne Josephine Alice, lär inte sitta på tronen.

– Det har aldrig hänt, med varken den nuvarande successionsordningen eller den förra, att man har behövt tillgripa nummer tio, säger historikern Dick Harrison.

Adrienne Josephine Alice hamnar på tionde plats i tronföljden, vilket gör att chansen att hon ska regera som drottning är ytterst liten, enligt Dick Harrison.

– Det har aldrig hänt, med varken den nuvarande successionsordningen eller den förra, att man har behövt tillgripa nummer tio. Nummer ett och två har det alltid handlat om, säger han.

– Det skulle kräva att de andra som står före i kön trillar av pinnen inom ett par decennier, säger han.

”Stärker monarkin”

Däremot fyller de nya kungabarnen en kulturell roll, menar Dick Harrison.

– Det gör att monarkin blir svårare för republikaner att störta. En av poängerna med att skära ner successionsordningen 1980, för att bara utgå från nuvarande kungen, var att ge möjlighet till ett byte av statsskick. Men varje ny födsel gör det svårare och stärker monarkin och är en resurs på den punkten, säger han.

Däremot tror Dick Harrison inte att det nya barnet kommer att ha någon större betydelse eftersom det trots allt är ”väl påfyllt” när det gäller arvsrätten.

– Den här födseln lär inte bli speciellt omskriven i historieböckerna, säger han.

Så ser tronföljden ut

  1. Kronprinsessan Victoria  
  2. Prinsessan Estelle  
  3. Prins Oscar  
  4. Prins Carl Philip  
  5. Prins Alexander  
  6. Prins Gabriel  
  7. Prinsessan Madeleine  
  8. Prinsessan Leonore  
  9. Prins Nicolas   
  10. Prinsessan Adrienne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.