Foto: TT

ANALYS: Historiskt svårt läge när Sverige går till val

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Valkampanjerna är över. Nu väntar en nagelbitarkväll för partimedlemmarna och sympatisörer. För det är inte bara helt öppet hur det ska gå i valet, det är minst lika ovisst vad som kommer hända sedan.

Love Benigh

Politikreporter

Demokratins största högtid är valdagen. Det är då alla väljare har chansen att faktiskt utse vem som ska styra Sverige. Det stämmer även i årets val, men det finns en hake. I år kan ingen egentligen förutse hur landet kommer att styras de kommande fyra åren. 

Förutsättningarna är enkla. Varken det rödgröna eller det borgerliga blocket kommer sannolikt få egen majoritet och Sverigedemokraterna blir vågmästare. 

Val 2018 – #dinröst

”Gissningslek”

Vad som sen sker är en gissningslek som lekts både i partiledningar och runt allehanda fikabord.  Inget block säger sig vara berett att regeringsförhandla med Sverigedemokraterna för att säkra en majoritet.

Inget block är heller berett att stödja det andra blocket och ge det möjlighet att driva igenom sin ekonomiska politik, vilket var innebörden i den så kallade Decemberöverenskommelsen. Sverigedemokraternas partiledning har dessutom sett till att öka osäkerheten genom att ge i stort sett alla tänkbara besked om hur de kommer att agera i de viktiga omröstningarna framöver i riksdagen. 

Försvårande faktorer

Ytterligare en försvårande faktor är att partierna inte ens är överens i de olika blocken. Det var tydligt i SVT:s slutdebatt i fredags kväll. Varken Centerpartiet eller Liberalerna är berett att försöka ta makten om det skulle kräva att Sverigedemokraterna aktivt behövs som stöd för att få igenom en budget i riksdagen. 

Även på den andra sidan blockgränsen finns det skillnader. Vänsterpartiet är till exempel berett att lägga ner sina röster i en statsministeromröstning och släppa fram Ulf Kristersson som statsminister om de borgerliga blir största block. Det är inte Socialdemokraterna.

Håller förhandlingskorten nära kroppen

Samtidigt håller partierna sina förhandlingskort nära kroppen. I de kommande diskussionerna om regeringsbildningen kommer varje parti att se till att maximera sitt inflytande utifrån det väljarstöd man fått. Något annat vore tjänstefel.

I de tre senaste valen så var avståndet mellan blocken större enligt de sist publicerade opinionsmätningarna innan valet. Nu är det helt jämnt. Det gör att varenda röst blir än viktigare. En röst kan i praktiken avgöra balansen mellan blocken och även om vilka nya regeringskonstellationer som blir möjliga efter valet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet