Hittades via dna efter 24 år – nu intressant i mordutredning

Uppdaterad
Publicerad

Den man som är häktad misstänkt för barnvåldtäkten i Billdal 1995 blir nu intressant även i mordutredningen på 16-åriga Malin Olsson i Göteborg 1994, det bekräftar Kalla fall-chefen Anders Eriksson för Veckans brott.

I 25 år har polisen förgäves sökt efter en gärningsman i det brutala mordet på 16-åriga Malin Olsson, sommaren 1994. Mannen som är häktad på sannolika skäl för barnvåldtäkten i Billdal kan nu vara intressant för utredarna.

Malin Olsson, från Dals-Ed, var i Göteborg för att vakta ett hus tillsammans med en kompis. Efter en dispyt på natten delade de på sig och Malin kom ifrån den grupp hon var tillsammans med. Dagen därpå hittades hon naken och strypt på Östra begravningsplatsen.

Överfallet i Billdal 1995

58-åringen växte upp nära kyrkogården

Veckans brott har försökt kartlägga den nu häktade mannen för våldtäkten i Billdal 1995 och har fått fram att han växte upp i nära anslutning till kyrkogården. Det är ännu inte fastslaget att han bodde där under 1994 men åtminstone bodde då en nära anhörig på adressen. Anders Eriksson, chef för Kalla fall-gruppen i polisregion Väst bekräftar att den 58-åriga mannen är intressant för mordet på Malin Olsson.

– En person med en så stark geografisk koppling och en sådan våldsbenägenhet kommer vi självklart att titta på, säger Anders Eriksson.

Inget dna säkrat i Malin-fallet

Ett problem i fallet med Malin Olsson är att polisen inte lyckats säkra något dna från brottsplatsen. Åtminstone inte än. Metoderna för att säkra dna har förfinats de senaste åren och Nationellt forensiskt centrum, NFC, jobbar med att försöka hitta spår på de bevismaterial som finns.

– Vi har tillsammans med NFC börjat titta på vilka spår som vi ändå skulle kunna få fram från det material vi har. Vi har en prioriteringslista, säger Anders Eriksson.

Många flyttar är intressant

Förutom att mannen nu ska utredas om kyrkogårdsfallet så kommer Kalla fall-gruppen att försöka hitta fler kopplingar. 58-åringen har flyttat runt på många olika adresser, ett beteende som Veckans brotts expertkommentator Johanna Björkman menar kan vara avslöjande.

-  Jag tycker att man ska titta på brott begångna strax innan han har flyttat. Det är inte ett helt normalt beteende att flytta så mycket som han verkar ha gjort, säger hon.

Mannen som är häktad för Billdalsvåldtäkten nekar till brott.

Se mer i programmet Veckans brott Redaktionen på SVT Play .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallet i Billdal 1995

Mer i ämnet