Katarina Gospic, hjärnforskare. Foto: TT/SVT

Hjärnforskare om push-notiser: Saboterar vår arbetsförmåga – tar 25 minuter att återfå fokus

Uppdaterad
Publicerad

I genomsnitt tittar svenskar 150 gånger på sin mobiltelefon per dag, och inte blir det mindre sneglande med tanke på att nyhetsappar och andra program skickar konstanta push-notiser.

– Vi får aldrig den fulla fokusen idag. Stressrelaterade symptom har ökat med 100 procent de senaste tio åren, och vi har faktiskt haft smartphones i tio år, säger Katarina Gospic, hjärnforskare, i SVT:s Morgonstudion.

En push-notis är ett kort meddelande som en installerad applikation kan skicka till din mobiltelefon. Det är en funktion som ofta används av nyhetsappar för att göra användarna uppmärksamma på en händelse som redaktionen bedömer vara viktig.

Katarina Gospic, hjärnforskare och medicine doktor vid Karolinska Institutet, menar att push-notiserna bidrar till en alltmer ofokuserad och stressad samtid.

– Vi blir väldigt distraherade. Det tar upp till 25 minuter att återfå fokus. Sitter du inne i en uppgift och blir avbruten, så tar det tid att komma tillbaka. Vi får aldrig den fulla fokusen idag, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Smartphones och stressymptom

Gospic drar paralleller mellan ökningen i användandet av smartphones och en ökning av stressymptom.

– Stressrelaterade symptom har ökat med 100 procent de senaste tio åren, och vi har faktiskt haft smartphones i tio år. Det stämmer ganska väl överens tycker jag.

Hjärnan blir trött

Att push-notiser skulle kunna fungera som en snabbhetsträning för hjärnan håller inte Gospic med om.

– Hjärnan kan bli snabbare initialt, men om det hela tiden är något som pockar på uppmärksamhet så blir den trött.

Men, push-notiser har sin givna tid och plats, avslutar Gospic.

– Om det är något akut, om det hänt en katastrof, om Stockholm brinner, då är det viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.