Foto: TT

Hjärtstartare mer än fördubblar chansen att överleva

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio kan överleva hjärtstopp om en hjärtstartare används innan ambulansen kommer. Trots det används de inte alls lika mycket som de borde. Det visar ny forskning från Karolinska Institutet och Södersjukhuset i Stockholm.

Varje år drabbas omkring 10.000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige, och när det inträffar är det livsviktigt att få vård innan ambulansen kommer. Chansen att överleva mer än fördubblas om man får hjärt-lungräddning, och används en hjärtstartare ökar överlevnadschansen ännu mer.

– Använder man en hjärtstartare vid ett hjärtstopp, utanför sjukhus, under de allra första minuterna så överlever 7 av 10. Det går att jämföra med en total överlevnadsstatistik som i dag ligger på 1 av 10. Så det är en ytterst livsavgörande behandling, säger Jacob Hollenberg, hjärtläkare på Södersjukhuset och forskningsledare vid Centrum för Hjärtstoppsforskning.

”Det räddade mitt liv”

En person som vet hur avgörande det kan vara med en hjärtstartare nära till hands är Christer Söderberg. Han fick hjärtstopp efter att ha spelat squash.

– Det räddade mitt liv, annars hade jag inte stått här. Och att mina kamrater visste vad de skulle göra, vilket jag fortfarande är fascinerad över, säger Christer.

Men trots att hjärtstartare ökar chansen att överleva markant, så används maskinerna alldeles för lite. De används bara i omkring fem procent av alla hjärtstopp.

Hoppas på fler medvetna

Förhoppningen är nu att fler ska bli medvetna om hjärtstartarna och var de är placerade. För att göra det har man bland annat skapat en livräddar-app. Där kan man se var hjärtstartare finns och även skicka ut ett larm om hjälp vid hjärtstopp. Enligt Jacob Hollenberg behövs det också fler hjärtstartare ute i landet så de finns nära till hands. Som i Christers fall.

– Det finns flera exempel där hjärtstopp har inträffat och det har funnits en hjärtstartare 50 meter runt hörnet. Men de som har velat hjälpa har inte känt till hjärtstartarens plats och istället har man behövt vänta i 10 minuter innan ambulansen kommer och personen har avlidit, säger Jacob Hollenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.