Hjärtsvaga unga ska kartläggas

Publicerad

Barn till föräldrar med vissa hjärtsjukdomar löper 50 procents risk att drabbas av vad regeringen kallar för ”plötslig sportbarnsdöd” vid fysisk ansträngning. Det är med anledning av en rad tragiska dödsfall inom ungdomsidrotten det senaste som regeringen vill kartlägga barn och unga i riskzonen.

Barn som drabbas av plöstliga hjärtstillestånd vid hög fysisk aktivitet har oroat många föräldrar under våren då idrottssverige drabbats av inte mindre än sex dödsfall bland unga i samband med match eller träning.

Ungdomar med hjärtsjukdomar
Enligt vårdminister Ylva Johansson tyder dock inget på att fenomenet ökar. Samtidigt understryker hon att dödsfallen lika gärna kan ske utanför den organiserade idrotten. Det är barn med oupptäckta hjärtsjukdomar som drabbas.

-Vi letar efter sjukdomar. Inte efter riskbeteenden i idrotten, säger hon.

Att låta samtliga svenska barn genomgå EKG och andra prover skulle dock vara praktiskt omöjligt, enligt vårdministern. För att hitta de barn och unga som riskerar hjärtproblem vid stor fysisk ansträngning presenterar regeringen därför en rad andra åtgärder.

Frågeformulär
Svensk Barnkardiologisk förening ska med början i höst ge ut ett frågeformulär för att barnavårdscentraler och skolhälsovården ska kunna kartlägga vilka barn som har de ärftliga hjärtsjukdomarna i familjen.

-Det bästa sättet att tackla det här är via en tidig screening som i stort sett består av ett formulär hos barnavårdscentraler och i skolorna till barn i första klass, säger professor Ingegerd Östman-Smith från Svensk Barnkardiologisk förening.

Går i arv
Barn i riskzonen ska också ringas in via vuxna patienter. Är en förälder sjuk löper barnet 50 procents risk att också vara det.

-Det är relativt få föräldrar som bär på de här sjukdomarna. Det är en liten grupp, men där har barnen en hög risk, så det är dem vi måste hitta. En på 500 föräldrar bär på anlaget till den största sjukdomsgruppen, Kardiomyopatier. Övriga sjukdomar handlar om någon promille, säger Ingegerd Östman-Smith.

Regeringen har även tagit initiativ till en undersökning i dödsorsaksregistret för att skaffa sig en tydligare bild av hur utbrett fenomenet är.

Slutligen har Riksidrottsförbundet inlett en informationsinsats för att tränare och föräldrar med aktiva barn ska känna till vilka som är i riskzonen.

Plötsliga dödsfall inom barnidrotten

Visa

* Hittills i år har sex svenska barn och ungdomar avlidit i plötslig hjärtdöd i samband med idrott.
* Den 16 maj avled två pojkar i samband med fotbollsträning, en i Malmö och en i Älvsjö i södra Stockholm.
* Tidigare i år dog tre unga i samband med fotbollsspel: en elvaåring i Landskrona, en tioåring i Stockholm och en 15-åring i Norrköping.
* Den 17 februari avled en 15-årig hockeyspelare efter en match i Umeå.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer